Conclusion Entri: Perlu Ke Malu Letak Status In A Relationship..?

Wahh, banyak komen aku dapat drpd entri lepas. Seperti yg aku jangka, ada yg jawab perlu malu letakkan status "in a relationship" kat facebook. Dan ada jugak cakap tak perlu malu..
Kebanyakan perempuan bagi feedback camni:

Tak perlu malu, depends, menunjukkan setia kat si dia, sebagai tanda appreciate.


Dan lelaki pulak ramai yg kata:

Malu, belum confirm, kalau dah kawen tu boleh la kot.


Haha, nampak perbezaannya. Adakah jawapan camni menunjukkan perempuan lebih setia dalam bercinta berbanding lelaki..?

Dan adakah lelaki gunakan alasan camtu supaya orang tak tau dia tengah bercinta, dan ambil kesempatan untuk pasang lagi satu..?


Papepon ni pendapat Jejaka Terhangat..

Kita PERLU malu tunjukkan hubungan kita kepada orang lain. Kerana malu itu, perisai orang beriman. Ahaks..

Kebanyakan jawapan yg pembaca bagi, semuanya berfikir ikut firasat, logik, dan akal fikiran semata-mata kan? Tapi, macam mana pulak kalau kita berfikir, sambil selitkan asas islam dalamnya. Adakah jawapan kita still sama?

Walaupun dalam islam tak melarang kita berkapel secara mutlak, tapi larangan lelaki dan perempuan berdua-duaan tanpa ditemani mahramnya jelas dalam al-Quran kan?

Dan kalau kita tengok keadaan sekarang, ada ke orang bercinta ikut kehendak islam? Kalau ada pun sangatlah minoriti. So, sebenarnya kalau bercinta sebelum kawen ni adalah satu "keaiban" untuk diri kita sendiri (sbb tak ikut syariat islam)..

Tahukah korang yg Allah dah tutupkan setiap keaiban hamba-Nya? Jadi, kenapa kita pulak berbangga tunjuk aib kita kat orang ramai..?


“Barang siapa menutup aib seseorang Islam, maka Allah akan tutupkan aibnya di dunia dan di akhirat. (Hadis riwayat at-Tirmidzi)


Sama jugak dengan orang yg berkapel, sambil tayang gambar pegang tangan, berpelukan. Semuanya tu bangga buka aib sendiri. Salah satu tanda akhir zaman, "manusia bangga menunjukkan aib sendiri."

Kalau yg bertunang takpe la jugak letak "in a relationship". Sebabnya, supaya orang lain tau dia dah ada yg dilamar. Haram bagi orang lain kacau tunangan orang..


Kenapa perlu malu?

Bila hilang sifat malu antara lelaki ataupun perempuan. Tu yang jadi maksiat berleluasa. Tak malu bercinta di depan orang lain. Dan bila masing-masing tak malu, kesannya apekah..?
.
.
.Rasanya korang semua pon dah dapat apa yg Jejaka Terhangat nak sampaikan. Hope lepas ni kalau kita berfikir, selitkan sekali asas islam dalamnya. Mesti pandangan kita akan jadi lebih luas..=)


reference:

halaqah.net - jangan buka aib orang dan diri sendiri*Sila 'LIKE' dan 'SHARE' Jika Anda Suka Posting Ni..=)

32 comments:

Post a Comment

Drop komen hangat anda. Klik "Subscribe by email" jika anda mahu follow up komen entri ni..
Jom Like >> Fanpage Jejaka Terhangat <<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...