Lafaz Niat Puasa Ramadhan Sebulan Dan Harian

Wah, tak lama lagi nak berpuasa dah. Excited ni. Apa persiapan korang nak sambut kedatangan ramadan tahun ni? Eh, puasa pun kena ada persiapan awal tau.

Jangan ingat raya je kena ready awal-awal. Antara persiapan awal yang kita boleh buat adalah, mengetahui lafaz niat puasa Ramadhan, sebulan dan harian.


Lafaz niat puasa Ramadhan untuk sebulan:


Lafaz niat: “Nawaitu souma syahri ramadhana kullihi lillahi taala.”

Niat: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan seluruhnya kerana Allah Taala


Lafaz niat puasa Ramadhan harian (setiap hari):


Lafaz niat: “Nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa”

Niat: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala


Waktu berniat

Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, iaitu masuk waktu solat fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh).

Bermakna, niat puasa boleh dilakukan pada mana-mana bahagian dalam waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.


Raihan: Puasa Dulu Baru Raya - Niat Puasa Ramadan




Ucapan Jejaka Terhangat

Marilah kita sama-sama jadi orang yang sambut gembira kedatangan Ramadhan, dan bersedih dengan pemergiannya. Jangan jadi sebaliknya pulak yek.

Apapun, dikesempatan ni aku nak mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan kepada semua yang beragama islam, dan selamat berpuasa. Semoga Ramadhan kali ni lebih bermakna daripada tahun-tahun lepas. InsyaAllah..=)



*Sila 'LIKE' dan 'SHARE' Jika Anda Suka Posting Ni..=)

25 comments:

Post a Comment

Drop komen hangat anda. Klik "Subscribe by email" jika anda mahu follow up komen entri ni..
Jom Like >> Fanpage Jejaka Terhangat <<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...