Lelaki, Jawab Soalan Ni: Adakah Anda Nak Terima Gadis Yang Terlanjur Untuk Dijadikan Isteri?

Perghh, memang panas soalan Jejaka Terhangat ni. Jawab soalan aku ye jejaka sekalian.. Adakah korang nak terima atau tak gadis yg pernah terlanjur untuk dijadikan isteri?

Aku pernah baca survey kat paper mana tah. Katanya 9/10 pelajar perempuan sebuah IPT menjawab pernah buat hubungan seks. Pergh, banyak giler tu. Rasanya survey tu macam tak betol. Tapi kalau betul macam mana?

Inilah yg kita semua lelaki kena pikir start dari sekarang. Jangan tiba-tiba nak kawen, pasangan korang bgtau yg sebenarnya dia pernah terlanjur. Pastu korang naik gila pulak, sebab tak dpt terima kenyataan tu..

Aku ada kenal sorang kawan. Katanya dah lama bercinta, baru makwe dia bgtau yg sebenarnya dia pernah terlanjur. Hm, standard la tu kan. Dah tau lelaki tu cinta gila-gila kat dia baru la bagitau. Kalau first kenal dah bagitau confirm kena reject punya..

Kalau benda yg sama jadi kat korang camne? Adakah korang nak jadi macam Kasha, Lagenda Budak Setan yg terima Ayu yg pernah terlanjur dgn bekas kekasih dia utk dijadikan isteri atas dasar cinta? Atau korang cari perempuan lain yg masih kuat menjaga kesucian mereka?


Play lagu ni dulu utk dapatkan mood cinta korang. Teruskan membaca dan berfikir..




Hmm, rasanya ramai lelaki yg akan menjawab, "kalau dia dah insaf, aku terima dia seadanya". Betol tu, kalau aku pon akan jawab camtu. Tapi camne pulak kalau aku tanya camni:

1. Kalau dia terlanjur sampai lahirkan anak, korang nak terima lagi tak (dengan anak dia sekali)?

2. Kalau dia terlanjur, pastu dia gugurkan kandungan dia sbb taknak orang tau. Korang terima lagi tak?

3. Kalau dia terlanjur sampai lahirkan anak. Pastu dia buang anak dia. Korang terima lagi?


Kalau rajin korang jawab la 3 soalan advanced tu sekali ye. Tapi yg aku paling nak tau, kalau gadis tu pernah terlanjur, korang terima dia utk dijadikan isteri atau tidak?



Perempuan undi "Tak Pasti" utk tengok result.
Lelaki jawab "Ya" atau "Tidak" sahaja.




*Sila 'LIKE' dan 'SHARE' Jika Anda Suka Posting Ni..=)

109 comments:

  • ohh..topic nii berat..lelaki jawab!haha

  • owh, mmg lelaki la kena jawab.. ^_^

  • LIKE page saya. Disini... Tq
    Jadi FOLLOWER saya... Tq

    Aku terima sekiranya aku tak kenal lelaki yg bersamanya sblm ni...

  • bro, kalau dah syg punya pasal insyallah aku terima

    Terkini : Blog Pilihan Malaysia 2010 | Burger Daging Ular

  • woahhh soalan cepumas nih
    tapi cnfirm2 yg no 3 tuh jawapnnya tidak @@

  • kesimpulannya...lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik...semuanya dah tertulis...kita sebagai hambaNya harus terima dengan redha...

  • mcm mana kalau laki pula yg terlanjur ?
    ouhh duniaaa !
    :D

  • mmg hangat la JK..hehe

  • elina btol jugk kan macm mana tu kalau laki yg terlnjur aiyakk hahahaha

  • tak... maaf.. jd isteri ke 2,3,4 mungkin

  • Assalamualaikum,bagus soalan yang jejakaterhangit tanya,tetapi sebelum 2 ayieblog nak tanya jejaka,kalau soalan itu diajukan pada jejaka,apakah jawapan si jejakaterhangit sendiri?? pls-pls jawab2... kuakuakuakua

  • iman tak kuat..tuh pasal terlanjur...beside mak bapak pon kadang2 manjekan sgt anak2..tak amek tahu pasal hal anak2...haiyaaa....kuatkan iman,bnykkn solat...moga terhindar lah dri mende tak eloq tu

  • @Cik Nathrah
    berat gak la.tp realiti yg lelaki kena terima walaupun berat..

  • @farra8979
    pmpuan pon kalo nak jawab bleh je..bg pandangan anda. hehe..

  • @aTan aHmad
    owh..terima ek..tp dgn syarat tak kenal bekas kekasih dia tu. ok..

  • @suffer8zine
    bagus bro..dan pada masa yg sama kita sbg lelaki kena la guide dia ke jalan yg lebih diredhai..kan?

  • @Fakhrur Razi
    mksudnya no 1, 2 masih bleh terima? tp no 2 tu gugurkan kandungan. kan haram hukumnya..

  • @ceritasekupang
    lelaki baik utk perempuan baik..terlalu besar skop dia sebenarnya..

  • @cik elina
    @N@di@

    kalo lelaki yg terlanjur..lain plak citenya..next entri yek..ngehh..

  • bergantung pada masing2.. kalau perempuan tuh betul2 taubat atas kesilapan yang dibuat, dan nak berubat untuk perbaiki diri, berilah peluang. bulan sendiri akan terima kalau/jika/if bulan percaya dengan janji-matinya. tapi kalau buat kesilapan kali kedua. takmau pandang, terus terang. mudah2an kita dapat isteri yang taat setia dan pandai menjaga maruah diri. ini pendapat je tau..huhu~

  • @alyaaboolat
    erkkk..hangat sangat ke..ada rasa nak terbakar tak. ahaks..

  • @Seizer
    woah..jawapan yg lain dari lain..kalau utk jadi isteri ke 2 or ke 3 akan dipertimbangkan yek..

  • @AyieBlog
    dah jawab dah kat entri tu bro..tp satu soalan jek..soalan lain2 bergantung pada diri anda sendiri. ngehh..

  • @abdul rasyid
    btol tu..sngt setuju..tp kalau pmpuan tu dah insaf dan taubat..adakah anda nak terima lagi atau tak?

  • kalo aku bley pilih janda,,
    ape sgt la pmpuan trlanjur ni,,
    mase silam die itu urusan die ngan Allah,, aku pnh gak syok kat sorg budak ni,, tapi last2 die btau yg die pnh wt,, nak mkn seminggu gak baru pulih balik jntung aku,, heheh,,

  • Ngahaha~ pandai2 lelaki la memilih pasangan yerk..

  • sama nilai nya! huhu nt jejaka terhangat bagitau apa jawapannya ya

  • everybody deserve 2nd chance....depends ar..

    kalau sy,sy trime die n beri 2nd chance...yg lepas tuh urusan die dgn Allah...yg penting kene move forward ler...

  • peratus sm takat ni jejaka.. kikikiki.. lau sy jadi lelaki, sy xkn terima kot lalalala ~ :)))

  • Pendapat aku, tepuk dada tanya selera.. Semuanya bergantung atas hati, kalau dah betul2 sayang. Cemanapun, lelaki patut hormat kalau perempuan tu betul2 jujur ceritakan apa yang sebenarnya. Si perempuan pulak jgnlah pulak ambil kesempatan diatas kepercayaan lelaki padanya. Zaman sekarang, hal ni adalah perkara biasa (normal issue) tak macam dulu. Tapi, si perempuan mestilah berubah. Si lelaki mestilah ikhlas terima si perempuan seadanya...

  • banyak perkara perlu dipertimbangkan dulu..
    tapi semuanya ketentuan-Nya..
    perempuan terlanjur boleh check..
    kalo kena kat laki lak..
    cam ne?

  • Suh je pompuan anto spy, check laki..wakaka..

  • terlanjur satu hal.... si dia nak berubah dan taubat tak... kalau yea terima dengan hati yang ikhlas dan terus bimbing sama2... kalau tak, blah jek... rumah tangga bukan sehari dua...

  • tgk keadaan, klu betol die da berubah, betol2, tny mmbr2 die pon mmg die kate minah ni da berubah, wa go on je, berubah totally!

    klu ckp je brbah tp aurat tak tutup wa tak mau

  • lelaki yg beriman x kn pilih perempuan yg dh berzina.kerana kalau lelaki tu nikah jugak dgn perempuan yg dh berzina,bererti lelaki tu 2 kali 5 je mcm perempuan tu..x cye,search quran..

  • Kalau aku la, aku xkan terima yg dh penah zina ni. Lelaki yang baik deserve pempuan yg baik. Aku percaya dan yakin dgn Allah . So laki2 kat luar tu xyah risau la dgn survey tu. Kalau korang sendiri baik, jaga diri, x rosakkan anak dara org, insyaAllah isteri korang dr kalangan yg solehah. No pressure dude.

  • kemah keming ayat tu

  • sensitip jugak nih isu nih...tp bagus jugak kalau d bincangkan secara terbuka sebab zaman skrg nih apa pun boleh jadi...

    soklan 1 :ya, jika mmg dia betul2 dah insaf(kita boleh nilai dari perwatakan dan cara dia)

    soklan 2 : same mcm kat atas...

    soklan 3 :err,yg nih berat sket.kalau haapi situasi mcm nih baik pikir abis2 sblm buat keputusan...

    hee...

  • ehem..ehem..sensitipp ni..

    bagi nurul la..
    semua org buat silap dan wajar dimaafkan..tp sebenarnye..mmg terlalu ramai perempuan dh terlanjur..samada die mengaku or tidak..terpulang die..
    tp nak cari isteri..carilah yag taat dan beriman..arini die buat silap..mybe esk luse die berubah dn jadi isteri yg solehah..
    same jugak kalu perempuan yg xpernah terlanjur..then kita khwini die..die lngsung xboleh diharap sebagai isteri..hidup kite merana jugak kn..

    perempuan baik tuk lelaki yang baik..
    baik tu kene lihat dari sudut yang luas..bukan baik yg ade dara or xde je..so baik tu bermula dari niat..dari keimanan dlm hati..chewahh..
    tp betul kn?

    so nak dapat perempuan yg xterlanjur..pastikan diri kite jugak(lelaki) xpernah terlanjur or ringan2 ngn sapa..jangan mengharap yg baik kalu kite sendiri xberapa nak baik..ye dak??

    hehehe

    p/s: saya belum kawin lagi..anak dara trang tang2..:)hahha..selingan..

  • macam mn plak kalo lelaki yg terlanjur? x kan pompuan nak terlanjur sowg2 kan?

  • @Fariq
    woah..akhirnya ko terima jugak ye Fariq..tp mesti susah kan?

  • @nany
    lelaki kena pandai pilih..pmpuan pon kena jugak memilih sbrnya..=p

  • @HZQH
    err..yg xnak terima dah leading skrg ni..masak la pmpuan yg dah terlanjur..

  • mmg susah bro,,
    kalo dh syok gile baru nak btau,,
    sbb tu sblum nak mulekan hubungan tu nak kne amek tau dulu,, heheh,,
    tp xbermakne kite nak tolak die kn,,

  • @abdul rasyid
    btol tu..peluang ke 2 patut diberi..tp bila dia benar2 insaf dan taubat..hati kita yg nak terima dia pon kena betul2 ikhlas terima dia..tak susah ke?

  • @miss luluScya
    haha..tak support kaum pompuan langsung yek..=p

  • @DeCrewz
    btol ape bro Crewz kate tu..pmpuan nak ngaku salah dia pon bknnye senang sbnrnya..dia pertaruhkan malu dia..sbg laki tak bleh terus mengeji perbuatan dia yg dah lepas kalau dia betol2 dah insaf..takut nnti dia tak jadi nak berubah..

  • @APi
    laki kes lain..kita diskus kat entri akan datang yek. =p

  • @CheLi
    btol, sgt stuju..nak buat rumah tangga kena pikir masak2..bnda bukan sehari dua..

  • @nazirulhazwan~
    komen bernas..kalau dia kata dah insaf tp tak tutup aurat..mmg toksah pecaya la kan..

  • @1 ummah
    maksud 1 ummah, janji Allah..lelaki yg baik utk perempuan yg baik, dan begitu jugak sebaliknya kan? tapi jgn lupa kedudukan org yg bertaubat lebih tinggi darjatnya drpd org yg tak nak mengaku kesalahan dan dosa2 dia..

  • @rafie
    ada betul ko kata bro..tp Allah takkan ubah sesuatu kaum tu melainkan mereka ubah diri mereka dulu..mksdnya kita pon kena usaha dptkn yg terbaik sblm doa dan tawakal..

  • @Boloque
    kemah keming tu ape maksudnya?

  • pelaku zina sptutnye perlu dihukum dgn hukum Islam..bkn sewenang2nye terlepas drpd hukum Islam..kerana di akhirat kelak akn menerima blsn..dlm Islam,bg pelaku zina,wajib dihukum dgn hukum Islam dn pelaku zina wajib bertaubat..
    tp,kalau skrng ni..hnya mmpu bertaubat..sbb tu la yg berzina wajib menegkkn Islam dgn smngt yg extra supaya khalifah dpt melksanakn hukumn trhadp dia..sungguh,Allah maha menerima taubat hmba2-Nya.. ^_^

  • @Belalang Hijau
    woah..jawapan yg complete..mksdnya bg peluang kalau dia btol2 dah insaf kan..thanks for the jawapan ye encik belalang..=)

  • @Nurulbadiah Lai
    wahh...cam bese, mmg hangat komen cik prettynurul..bagus2..hehe..

    betul sgt n stuju ngn komen cik prettynurul..lelaki nak pmpuan yg baik, tp diri sndiri tu pn kena baik jgk la kan..

    p/s: err, cik prettynurul promote diri tu single kat JT ke? ahaks..=p

  • @Siti Mashitah Saidin
    soalan common ni..kita discuss kat next entri ye..kita suruh pompuan plak jawab..okeyh? =p

  • @Fariq
    hmm..berat tu bro..dia tutup aurat btol2 tak skrg..kalau tak, kita pon susah nak tau sbnrnya dia dah sebenar2 taubat atau tak..kita ni kena amik kira betol2..ni hal serius, melibatkan masa depan..

  • ouh die skrg okay la,,
    n aku dh xde pape pon dgn die,,
    ni kisah lame,, so dont worry la,,

  • @Fariq
    bagus bro Fariq..mmg sape2 yg tak lalui lg mcm ko diorg akan terus ckp takkan terima gadis terlanjur..sbb tu voting utk taknak terima tgh leading skrg. tp bila dah syg sgt2, pmikiran kita akan berubah..kita akan terima kesalahan lampau dia. tak gitu?

  • ntah la,, heheheh,,
    tapi mcm aku btau td,,
    masa silam die tu urusan die dgn Allah la,,

  • hmm...agak berat dan panas soalan nie...tapi an klu lelaki yg terlanjur cam ne plak??
    hah...jawab jgn xjawab..
    hahahaha....

  • ATOK DAH JAWAB PADA SISI PANDANGAN ATOK..MAAF PADA LELAKI..ATOK BERFIKIR PADA SISI PANDANGAN YANG BERBEZA....

    http://petuakitasemua.blogspot.com/2010/11/atok-jawab-soalan-ini-adakah-anda-nak.html

  • xtau nak komen apa..
    secara jujur lelaki mesti mahu wanita yg suci kan
    yg belum ternoda
    tapi kalau Allah takdirkan
    so terima jer lah
    dan moga wanita itu berubah menjadi lebih baik

    P/S : Nak Jadi Artis Ker Nak Habiskan Belajar Dulu? Aku Buntu!

  • susah nak nak cakap.. isu berat ni..

    sejahat jahat manusia, semua nak yg paling baik.. susah nak ckp kn.. lelaki ke pompuan ke, same je..

    lelaki pun bole terlanjur jugak apa, cuma tak nampak ketara sgt kn unless kalau lelaki tu jujur bgtau yg dia dah tak teruna..

  • @Azyie
    lelaki terlanjur..laki terlanjur tau ke camne nak check? kalau pmpuan mmg bleh check..

  • @AiMaN
    ye atok..dah baca n komen kat entri atok tu...=)

  • @hans
    btol tu..lelaki ni nak yg baek je wlpn kdg2 diri tu tak brape nak baek..ish2..dah vote atas ni ke blom?=p

  • @Luna Chempaka
    btol, tp lelaki nak mengaku tak teruna lg yg susah tu..sbb tu pmpuan pn kena cari laki yg btol2 jaga peribadi dia..jgn men tangkap muat je..

  • berat gila topic.

  • kalu dah jodoh + dia da berubah, aku terima je seadanya. tp rasanya susah seseorang tu nak berubah.

  • @rainbowskittle
    berat n isu sensitif..tp tak serang mana2 individu pon..masih, topik yg boleh dibincangkan..

  • @Ayeem Jemain
    hmm..kdg2 pemikiran kita terima.tp hati berat nak terima kenyataan tu..kalau rasa sgt2 ragu2, baik tak payah teruskan..sbb masa depan nanti mengundang masalah plak, mengungkit dan sebagainya..

  • wohooo tajuk panas bro...
    sume 2 depend.. klau pompuan 2 btol2 nk berubah ...blh diterima..klau x, mmg xde la.

  • hmm..nice tajuk ni..kawan saya lelaki pernah bagitau dia tak kisah perempuan tu dara ke tak sebab dia pon dah tak teruna..pendapat saya la kan..semua orang sibok2 argue pasal perempuan tu..dara dan tak dara perempuan ni memang boleh nampak..tapi macam mana pulak teruna lelaki?..JT nak jawap..=)

  • Hahaha...klas soklang mung ni weh! Kalau akak...jgn cari pasal lah. Kahwin bukan citer sehari dua. Nabi pun suruh cari isteri atas 4 perkara.
    Jgn cari pasal sbb nanti pasal akan cari anda...kwangkwangkwang.

  • mJ terpanggil untuk memberi komen.. hehe.. Cuma nak berkongsi.. Iman tu senipis kulit bawang, bahkan lebih nipis.. Setiap detik iman bisa terubat.. Penah terpukul dengan persoalan dari seorang sahabat yang berbunyi.

    "Kau bagi jawapan , jujur. Antara BEKAS pelacur dan BEKAS ustazah, mana kau pilih?"

    Mj tercenggang jugak... :) Fikirkan, selamat menjalani ibadah meningkatkan ilmu. :)

  • @darkbatman
    menurut bro darkbatman kalau dia nak berubah kita bg peluang la kan. noted..=)

  • @Balqees Amanda
    fuhh..soalan yg sama lagi..dan jawapan still sama..next entri kita bincang psl laki plak ek? hehe..

  • @Ainur68
    hehe...tu la mksdnya lelaki baik utk pmpuan baik, dan sebaliknya kan?=p

  • @Mujahadah
    bekas ustazah? tanye la balik..apa maksud bekas ustazah tu? ustazah terlanjur atau ustazah yg dah tak mengajar lg? kalau ustazah terlanjur dgn pelacur, lbh kurg je..tp watpe nak pilih yg lebih kurg tu kalau ada yg lebih baik kat luar sana kan? =)

  • Ada cerita dari kitab (mana ntah, aku lupa) seorang pelacur yang bagi minum air pada anjing dan Allah suka dengan amal ini, maka Allah bagi jalan hidayat yang mana akhirnya si pelacur ini berkahwin dengan orang soleh dan beliau telah menjadi ibu kepada Nabi Nabi bani Israel..

    Ada jugak cerita orang alim di goda pelacur, kerana takutkan neraka, orang alim ni pengsan, dan akhirnya pelacur ini dapat hidayat dan berkahwin dengan orang alim..

    Nasihat aku:Kalau kau dah suka dia…Jangan peduli lagi apa orang nak kata..


    Dalam islam, sejarah tidak boleh di hukum.. Macam saidina Umar yang bunuh anaknya hidup-hidup, beliau tetap boleh jadi khalifah islam yang ke dua..Sejarah dah lepas, yang penting, sebelum korang jadi mayat, korang sempat bertaubat..Yang pasti bila dah jadi mayat, baru ‘sejarah’ di ambil kira…oh!..

    s0ry..terlampau pnjang pulak.. :D

  • @Hashira Yusoff
    wahhh..komen yg sgt baik dan membina..pnjng2 pon takpe..=)

    btol apa yg cik Hashira kata tu..sedangkan Allah terima taubat hambanya, kita tak boleh nak hukum atas kesilapan lampau dia, kalau dia benar2 dah taubat..

    TAPI, hati susah nk jgka. keraguan dlm hati lelaki akan timbul..samada dia btol2 taubat atau tidak..tu yg buatkn laki takut nk terima pmpuan yg terlanjur..

  • aishh..buat maksiat satu hal, nak buang baby lagii??...gugurkan kandungan??...pe kes...ni kes berat ni, mmg xleh d terima dah ni...

  • Macam inilah , kalau dia kenal aku masa tu dia dah terlanjur dan bertaubat apa boleh buat kan ? Aku takder hak nak hukum dier.

    Tapi !Masa dia kenal aku dia masih dara . Kendian dia curang ngan laki lain sampai berzina dan lelaki itu tinggalkan dia . Baru nak datang balik kat aku , susah arrr .

  • @linawanie
    linawanie sbg pmpuan pn takbleh nak terima kan..mmg kes berat ni..

  • @touya
    owh, terima jika si dia dah taubat ye. ok, noted..=)

  • bekas pelacur > org yg pernah jadi pelacur, bertaubat dan kembali ke pangkal jalan..

    bekas ustazah > orang yang pernah jadi orang yang menjaga segala bab agama, tapi berubah jadi pelacur..

    tu yang kawan mJ maksudkan.. dan bagi soklan kat mJ... :)

    apa2 pon..Mj setuju dgn pendapat cik hasyira yusoff....

    owh2..semoga kita semua terhindar dari kemungkaran.. dan semoga jodoh untuk kita adalah yang baik2 belaka... inshaALLAH

  • wawawah..
    entry panas ni beb.
    hehehe..

    aku, sebagai orang lelaki,erm....

    susah tol nak jawab wehhh...

    demmm..


    erm..

    kita kena ingat camni lah, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik. Kalo lelaki tu pun 2x5 je, jenis maen ngn awek lain jugak, memang patut la dia dapat yg macam tu.So, kita fikirlah diri kita macam mana.Adakah kita cukup bagus untuk tak terima dia.

    :)

  • @Robot | Sakti
    btol tu encik robot..kat sini aku share ayat yg boleh bukak minda kita utk jadi yg lebih baik..

    "jangan berubah jadi baik, semata2 nak dptkn gadis yg baik..tapi berubahlah jadi baik kerana Allah..nescaya gadis yg baik akan dtg padamu" =)

  • jawapan yg paling mudah.. allah sentiasa memberi peluang untuk kita memohon keampunan.. allah yg kudus tu pun sanggup menerima hambanya yang melakukan kesalahan, kenapa kita sebagai manusia tak boleh menerima manusia macam tu... pastikan taubat nasuha.. jgn taubat tapibuat...

  • @The Godfather
    btol tu..taubat nasuha seseorang tu kita tak boleh pastikan btol atau tak..tp kita bleh tgk dari cara, kesungguhan dia utk berubah..tp kdg2 hati rasa berat nak terima walaupn kita sedia tau akan bnda ni..

  • mcm mane plak klu lelaki 2 pown 2x5 je ngan puan2 yg da pnah tlnjur 2...??tp dy ta penah berani na bgtau kt puan2x even puan2x 2 da jujur sejujurnya ngan die...that he deserve to get puan2x yg lg baek,sdgkan lelaki 2 tau die lg byk rsakkan ank dara org tp tkot na jjur..??bile da break up,siap aibkan and boleh jaja2x lg crite puan2x yg da jujur ngan die 2...ta kn lelaki ta bleh jujur,kan org ckp jujur 2 pntg dlm relationship..

  • kalu laki penting pasal DARA, gurl pon dah tentu nak cari laki yg TERUNA kn?? kalu diri sendiri pon dah pernah ternoda dgn org len, rsenye xperlu la korg nak pilih yg ORI & pertikaikan soal DARA or x.. kepada si DARA & si TERUNA, jaga la maruah diri anda.. berbaloi korang jaga tuh semua , kehormatan diri tuh hanye layak utk suami & isteri korg yg sah disisi islam...

  • soklan cepusss timahhh nie :))

  • :fuh .. panjangnye komen kat entri ni.. penat scroll.. =_="

    memang la perempuan yg baik utk laki yg baik... yup, 100% true. tp perempuan yg baik bknla bermaksud dia lahir2 je dah baik..
    jgn pandang serong kat dorang kengkadang prmpuan yg gni.. ble dh insaf.. subhanAllah.. lebih solehah dr yg menjaga khormatan.
    dan bukan sumer perempuan yg blm terlanjur itu baik.. maybe dorang sosial tapi masih terbatas? sumer terpulang kat individu..
    tapi, mmg sgt digalakkan carilah yg masih dara selagi boleh..
    malahn bila slh seorg sahabat nabi berkahwin dgn janda pn nabi bersoalkan knapa tidak cari yg dara.. inikan pula yg dah terlanjur tanpa nikah..
    wAllahualam..

    erm.. yelah, kalau laki pulak macam mana? perempuan terlanjur boleh detect. tapi lelaki???

  • hmmm...bagus jugak buat topik ni....kupas isu hangat ni....

  • lau aq ada abg or sedara yang lelaki...
    aq pon x setuju lau diowg pilih pompuan camtuh.....
    sebab..malu laaa nak ngaku aq knl pompuan mcm tuh...walaupon aq niyh sorg pompuan....aq ckp niyh pon sebab pompuan2 mcm tuh BODOH...n lau laki x terima diowg adalah sebagai pngajaran laaa kat diowg..

  • hehehe....excited nie nak komen nie... haa...
    penah bace novel cinta (melayu) tak?
    kompom mesti ade adegan2 girls kena rogol kan? so, if tak terlanjur...tapi dianiaya..ape pendapat jejake? tq.

    dari sudut psychologist lak,
    kite mesti punye, salahkan pompuan yang ngandung anak haram, salahkan dia bila dia gugur / buang anak haram tu... have anyone ever...
    Seriously Have ANYONE EVER try to feel in the person's shoes?
    tak.. kan?
    well....
    jawab soalan nie dulu..tau3... nanti i fikirkan cara ringkas nak bg jawapan pulak... hehehe...

    notakaki : *bisik* well, kalo lelaki yang nak anak dara yang 100% terpelihara kena banyak2 bersabar tau.. i dah bace banyak sumber, berita, blog , artikel and so on... biasanye, a man yang dapat anak dara, kena tunggu waktuuuuu yang sangat lama...because, laki punye senjata kan "besar" jadi payahlah nak masuk lubang yang kecikk... SAKITTTT dowhhh!!!!! (fikir logik kena selalu) :)

  • @emma (fatimatuzzahrah)
    owh, kalo bab kena rogol, dianianya tu dah kes lain. sbb tu utk entri ni JT tanya utk kes terlanjur. bkn tiada dara. kalo nk ikutkan psikologi, rata2 lelaki mesti bleh terima bila gadis tu teraniaya. sbb jelas2 bukan dgn kerelaan hatinya sendiri..

    kan sangat berbeza dgn perempuan terlanjur, yg dgn rela hati biarkan dirinya dirakus teman lelaki dia.

    Seriously Have ANYONE EVER try to feel in the person's shoes?
    tak.. kan? - copy paste dari komen emma

    adakah mksd cik ema kita kena faham kenapa diorang terlanjur?

    soalan ni sama jugak dengan kita tanya pembunuh, perompak, penyamun. kenapa diorang buat benda2 tu? kenapa terus2 masukkn diorg dlm penjara? pernah tak kita fikirkan perasaan diorang. tak kan?

    Islam dah tetapkan sesuatu benda tu baik dan salah. bila jalan salah yg kita ambil, jgn salahkn org lain bila masyarakat pandang serong kat kita.

    komen ni tak brmksd lelaki yg buntingkn perempuan tu tak salah. dia tetap bersalah. cuma perempuan perlu sedar. bila terlanjur, yg dapat detect adalah kesucian perempuan tu. lelaki tak dapat nak detect. sbb tu perempuan kena lebih bijak jaga diri. jgn diperbodohkan lelaki dgn sesenang hati je.

    hope mnjawab soalan cik ema..=)

  • thanks jawab soalan emma,

    well,my point of view is, bukan kite kena faham kenape dia terlanjur...
    bout understanding mereka tu is when they gugurkan/ buang anak tu..
    bila seseorang perempuan mengandung..
    dia tidak semata2 memikirkan tentang malu dan perasaan diri sendiri je..

    dia akan fikir juga,
    if anak tu lahir.... mesti masyarakat tak nak terima dia..
    masyarakat akan hina ejek dll. to that misfortune child..
    nak sekolahkan dak tu pun susah,
    nak kahwen kan dia bila dia dah besar lagi lah susah...
    so, without thinking jalan penyelesaian yg berjela2, mereka pun gugur/buang anak tu...

    semua bende2 nie boleh dielakkan...
    jaga solat.. abis cerita...

    barangsiapa yang menjaga solat,
    Allah akan pelihara mereka daripada berbuat perbuatan fasik (dosa2 besar) dan mungkar (dilarang)...

    tengok lah, biasa orang yang terlanjur tu, mesti tak jaga solat...
    (tinggal dengan sengaje, lengah2kan, tidak berusaha memahami bacaan solat dan tidak berusaha utk khusyuk, solat dengan wudhuk tak sempurna dll ),,,

    hmm... jadi, masing2 kena ingatkan, kakak2 kite, adik2 kite, kawan2 kite... semua2 lah, jaga solat.. insyaAllah akan terhindarlah segala kejahatan :)

  • assalammualaikum...
    berat topik kalian diatas... 4 me... dara or not...2 perkara 3... but si perempuan kna bertrus trang dia stay ada dara or tak.. soal pertama dan kedua kna difikirkan dulu... yg pertama.. adakah si perempuan sudah bnar2 insaf dan tdak akan melakukan lg... n adakah si lelaki benar2 menerimanya dgan tgan terbuka n mmbnbingnya klak atau skadar dimutut shaja menerima si perempuan itu.. jgan bila dah kwen.. if ada masalah skit... ada prob skit smua msalah n kisah lampau dibka kmbali... itu dah dkira mngaibkan si perempuan itu.. dosa lain plak 2.. dan perkara kedua yg perlu difikirkn.. adakah prempuan yg baik itu ckup baik.. n prempuan yg jhat itu ckup jhat.. bg perbezaan.. if u ada prempuan yg terlanjur... but x ulanggi ksalahannya.. mnjaga diri u.. mnjalankan smua kwajipan sowng istri.. but dia pernah terlanjur... tp dgan prempuan yg ada dara... but x pernah mnjaga hati u... n x pernah mnjalankan kwajipan sowg isteri... yang mana kah perempuan yg anda cari... mmg dlm islam.. prempuan yg jhat untuk laki yg jhat... bgtu jgak sbaliknya... but if prempuan itu dah brubah... dah insaf... itu dah dikira lain... dara itu hnya skdar bnda... yg pling pnting dirinya,,.. n hatinya... if rasa apa yg sy ckap kurang memuaskan... blh email sy.. di athiranadia87@yahoo.com..... if u rasa nak tahu bnar2 tntg kisah dara n wanita yg baik bt dirimu... kamu tgk diri mu sndiri dulu... n bnyak mngetahui tntg wanita bgelar pelacur.. so kamu akn lbh tahu... tq,

  • abis,,,soklan,,tuk pompuan,,,:
    prmpuan nk ke klu lelaki dah tak terunaa?
    drpd mmilh hrta or, pars rupa tu semua,,bek mmilih dr segi agma, akhlak,,,dan teruna sseorng lelaki ni..kn,,,,sbb kita nk bersama dia sehingga ke syurga,,,bgitu jga dgn lelaki kn2x
    SAPER SETUJU,,,?
    -> z

  • Kalau dah majority lelaki ckp bley terima gurl yg dh terlanjur..maknanya xd beza lah nilai seorang pompuan yg dh teralanjur ngn pmpn yg msih suci kan...huhu

  • ermmm...aq skrng nie xtawu dh mcm mne..trikh prtunangan ktorg lgi brpe bln je tpi hati nie..pyah nk ckp sbb tunang aq nie bnyak kli dh trlnjur..bkn skli..bkn 2kli...mmng hati ne pyah sgt nk trime wlaupun die kate die dh brubah...smpai skrng hri2 brgduh sbb trkenangkn bnde nie

  • aq sbnrnye dlm delima..sbb bkal tunang aq..bnyak kli trlnjur..bkn skali due...bnyak kli...aq pon xde la smpai mrsakkan ank dara org..tpi aq dpt yg lbih drpda janda...tunang tngal brpe blan je..tpi skrng nie aq slalu tringat..so jdi laa gdoh bile aq trngat...wlaupun die brubah tpi hati nie sape yg nk ubt...btol2 xtawu mcm mne nk buat hati rse mcm nk ptuskn je plan nk tunang nie

  • ermmm...aq skrng nie xtawu dh mcm mne..trikh prtunangan ktorg lgi brpe bln je tpi hati nie..pyah nk ckp sbb tunang aq nie bnyak kli dh trlnjur..bkn skli..bkn 2kli...mmng hati ne pyah sgt nk trime wlaupun die kate die dh brubah...smpai skrng hri2 brgduh sbb trkenangkn bnde nie

  • sama dude, aku pon lalui jugak ni. aku bengang dgn perempuan ni dah BODOH pergi terlanjur, dah tu pergi la cari lelaki bangsat yg kau pernah terlanjur tu sial. takde la kau susah, kecewa dan mcm2 la dkt lelaki (lelaki yg takpernah terlanjur la. kalau dah pernah tu tak payah macam2 nk perempuan suci sebab kau pon mcm bodoh) yg baru kau kenal tu. tersangat tidak adil. KEPADA lelaki2 bangsat kt luar tu kau tunggu. confirm kau kena balik. tak kena dkt dunia lg best kena dkt akhirat. dunia tak lama untuk lelaki rempit bangsat mcm kau. aku harap kau berubah wahai lelaki bangsat.

  • Assalamualaikum…saya pn hadapi bnde yg sama…hti saya tk keruan dgr kebenaran tu..hancur luluh hati saya..skrang saya sruh die bagi saya masa utk fikir apa jalan terbaik utk kami..doakan saya …moge ada jalannya nnti..saya tak mahu dua belah pihak sakit hati…klau berpisah skali pn biarlah dgn kerelaan…

Post a Comment

Drop komen hangat anda. Klik "Subscribe by email" jika anda mahu follow up komen entri ni..
Jom Like >> Fanpage Jejaka Terhangat <<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...