Tips Blogging: Cipta Identiti Blog Supaya Lebih Dikenali


Harini aku nak kongsi dengan korang semua, salah satu faktor yang boleh jadikan blog kita lebih dikenali. Iaitu, identiti blog.

Identiti satu blog dipengaruhi oleh nama domain, nama blog, tema blog, ataupun kandungan blog tu sendiri. Contohnya, blog Jejaka Terhangat ni. Untuk jadikan blog aku mudah dikenali ramai, aku gunakan domain, nama blog dan identiti yang sesuai dengan tema blog.

Banyak lagi blogger yang buat identiti tersendiri supaya lebih mudah dikenali oleh blogger lain. Contohnya, ayeem ayam, pendekar berkuda, saya-anonymous dan ramai lagi. Cari la sendiri yek. Hehe..


Cipta identiti blog.

Blogger lelaki aku tak kisah sangat. Diorang lebih bijak dalam mencari identiti blog. Contohnya, Ben Ashaari dengan domainnya http://benashaari.com, ataupun Fariq Scorpio http://fariqscorpio.com. Nama blog dengan nama domain sama. Memudahkan orang dapat ingat identiti blog kita dengan lebih cepat, dan jugak memudahkan pencarian.

Berdasarkan pemerhatian aku. Blogger perempuan agak sukar cari identitinya tersendiri. Nama blog lain, nama domain pulak pelik-pelik. So, orang akan lambat pickup utk ingat nama blog korang. Oleh tu, belajarlah daripada redmummy dot com yek.


"Habis tu Hanis Zalikha tu nama domain dengan blog lain2. Meletop jugak dia."


Dia tu HOT, haruslah meletop. Korang pon nak jadi HOT jugak ke? Ingat, kat akhirat sana lagi hot tau. Ahaks.. Sebenarnya nama blog cik Zalikha tu agak unik. http://inibelogsaya.blogspot.com. So, orang pun senang nak ingat nama blog dia.


Cuba cari identiti blog korang tersendiri. Elakkan daripada tiru identiti orang lain. Ingat, identiti blog bukan hanya bergantung pada domain dan nama blog je. Tapi jugak content, isi entri korang haruslah ada gaya penulisan yang tersendiri.

So, semoga berjaya mencipta identiti blog korang sendiri yek. Ngehh..*Sila 'LIKE' dan 'SHARE' Jika Anda Suka Posting Ni..=)

46 comments:

Post a Comment

Drop komen hangat anda. Klik "Subscribe by email" jika anda mahu follow up komen entri ni..
Jom Like >> Fanpage Jejaka Terhangat <<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...