Foto "Pre-Wedding" Pasangan Islam Haram

JAKARTA 28 Nov. - Foto pra-perkahwinan pasangan pengantin baru Islam yang merakamkan aksi intim sebelum majlis akad nikah, dikategorikan sebagai budaya haram di sisi Islam.

Kelaziman bakal pengantin beragama Islam merakamkan foto secara intim termasuk berpelukan dan berbaring di atas katil sebelum sah bergelar suami isteri daripada segi hukum adalah bertentangan dengan ajaran Islam.

Sehubungan itu, Institut Kebudayaan Melayu Jambi mengeluarkan kenyataan bahawa budaya berkenaan harus dicegah seiring dengan fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Ulama Indonesia (MUI) berhubung isu yang sama.

Menurut pengerusi bahagian kajian dan pembangunan institut berkenaan, Djunaidi T. Noer, amalan merakamkan foto pra-perkahwinan bukanlah budaya masyarakat Jambi dan tersasar daripada hukum Syariah.

"Kami menyeru agar semua pasangan yang bertunang dan pengantin beragama Islam supaya tidak merakamkan foto pra-perkahwinan seperti berpeluk, berbaring antara satu sama lain di katil dan sebagainya. Ia merupakan haram," tegas Djunaidi seperti dilaporkan akhbar The Jakarta Post, hari ini.

Bagaimanapun, beliau memberitahu bahawa pengambilan foto pra-perkahwinan tanpa aksi-aksi intim tidak menjadi masalah.

"Yang menjadi isu ialah sentuhan antara lelaki dan wanita yang belum berkahwin adalah haram kerana pasangan itu bukan muhrim kerana mereka belum sah dinikahkah," jelasnya. Sumber - Berita Harian

Wah, kat Indonesia sana dah diharamkan dah. Malaysia bila lagi?

Isu ni aku pernah tekankan dulu, kat sini:
Pre-Wedding: Trend Jahiliah Modern. Jahilkah Anda??

Memang elok la kalau pre-wedding ni diharamkan. Pasal aku tengok trend jahiliah ni semakin menular. Foto bergambar dengan pasangan diupload kat facebook.

Bloggers pon sama. Banyak sangat dah blog dengan "megah" menceritakan aktiviti pre-wedding diorang dengan tak malunya. Pastu tukang komen pon dok puji. Seperti menghalalkan benda yang haram. Haish..

Takpela, kat sini aku bukan nak cari siapa yang salah. Tapi, just nak ingatkan kat korang semua. Sebaiknya, tak payah la nak buat pra-perkahwinan tu. Menjatuhkan harga diri korang sebagai seorang muslim je.

Dan kepada yang lain-lain. Kalau korang ternampak facebookers, atau bloggers pacakkan gambar pre-wedding diorang. Pegang tangan, berpelukan, bergambar atas katil dan sebagainya. Elokla korang tegur. Bukan untuk aibkan dia. Tapi untuk peringatan sesama muslim. Orait? =)

p/s: Kalau tak nak tegur pun, toksah la puji. Nyampoh den baca segala pujian plastik korang. Ahaks..*Sila 'LIKE' dan 'SHARE' Jika Anda Suka Posting Ni..=)

24 comments:

Post a Comment

Drop komen hangat anda. Klik "Subscribe by email" jika anda mahu follow up komen entri ni..
Jom Like >> Fanpage Jejaka Terhangat <<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...