Jerebu Kuala Lumpur 2012: Apa Puncanya??

Woah, gelap betul environment sekitar Petaling Jaya (kawasan rumah aku). Mula-mula aku ingatkan kabus pagi yang biasa. Tapi, bila matahari dah naik, kabus masih belum hilang. Ini takde benda lain, mesti jerebu lagi. Haihs..


Lihatlah permandangan jerebu ini. Indah kan? Indah la SANGAT..!!


Punca jerebu Kuala Lumpur 2012


Jerebu yang bermula awal pagi semalam berpunca dari kebakaran tanah gambut dalam skala yang besar di kawasan Kecamatan Kubu, Kabupaten Rokan Hilir , Propinsi Riau, Sumatera Timur, yang berseberangan dengan pantai Selangor dan Negeri Sembilan dan terletak 170km ke barat daya Kuala Lumpur.

Tiupan angin telah membantu membawa kabus asap ini ke semenanjung.

Puncanya dari Indonesia lagi. Tak jauh pun jaraknya. Patutla Kuala Lumpur dan kawasan sekitar ni terjejas teruk. Owh, kerajaan Indonesia. Tolong buat sesuatu. Perkara sama asyik berulang je. *Sigh..
Jaga kesihatan korang

Korang ingat lagi tak jerebu tahun 1997 dulu?

Sangat teruk. Nak keluar rumah pun digalakan pakai mask. Beberapa kematian dicatatkan kat Indonesia. Kat malaysia, ada juga yang terima rawatan.

Oleh tu, jangan ambil ringan soal jerebu. Udara yang tercemar ni la yang kita sedut untuk hidup. Jadi, apa yang kita boleh sepanjang jerebu ni adalah..

1. Banyakkan minum air.
2. Kurangkan aktiviti kat luar.

Harap jerebu kali ni tak berpanjangan la. Dah la sekarang musim panas. Udara tercemar lagi. Takut sakit pulak kita nanti. =(


Sumber rujukan dan gambar:

1. http://ipohmalay.blogspot.com/2012/06/ini-punca-kl-mula-diselubungi-jerebu.html
2. http://ezany-kun.com/gambar-jerebu-di-sekitar-kuala-lumpur-kl-15-jun-2012*Sila 'LIKE' dan 'SHARE' Jika Anda Suka Posting Ni..=)

9 comments:

Post a Comment

Drop komen hangat anda. Klik "Subscribe by email" jika anda mahu follow up komen entri ni..
Jom Like >> Fanpage Jejaka Terhangat <<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...