Orang Yang Paling Bahaya Adalah Orang Paling Rapat Dengan Kita

Korang setuju tak bila aku kata camni:

"Orang yang paling bahaya adalah orang yang rapat dengan kita"

Pelik. Orang paling rapat dengan kita pulak yang bahaya? Gila apa Jejaka Terhangat ni. Bukan orang jahat, yang bunuh orang tu, biasanya kita tak kenal ke?

Haha, tak payah nak pelik sangat la kan. Let me enlighten you guys.




Ada beberapa perkara yang jadikan, orang paling rapat dengan kita tu, adalah orang yang paling bahaya.

Pertama - Dia lebih banyak tau rahsia, aib dan kelemahan kita.

Kedua - Kita lebih mempercayai dia lebih daripada orang lain.


OK, seterusnya. Korang bayangkan. Macam mana kalau orang yang rapat dengan kita tu, mengkhianati kita? Dah la rahsia kita, baik buruk kita, semua dia pegang.

Bila-bila masa dia boleh jadikan kelemahan kita, sebagai senjata dia. Kan sangat bahaya tu.

Tambahan lagi. Sakit hati kalau dikhianati oleh orang yang kita percaya ni lain sikit. Lebih pedih daripada dikhianati oleh orang yang tak berapa rapat dengan kita. Kan?


Kesimpulannya, dalam berhubungan sesama manusia ni. Jangan letakkan kepercayaan 100%. Dan elakkan ceritakan aib diri, atau perkara yang tak elok tentang diri kita pada orang lain.

Yang paling penting, perangai diri sendiri tu kena jaga. Kalau perangai sendiri buruk. Peluang orang nak aibkan diri kita pon lebih tinggi yaww..


Keluarga sendiri juga bahaya

Keluarga sendiri pun tak terkecuali. Bila keluarga sendiri yang mengkhianati, itu yang jadi macam kes kat bawah ni:

1. Haruan makan anak.
2. Abang ipar goda adik ipar,
3. Adik bunuh abang, dll.




Orang melayu kata ,"Harapkan pagar, pagar makan padi", "Musuh dalam selimut", "Duri dalam daging", "Gunting dalam lipatan". Ha, apa lagi?

Bila keluarga sendiri mengkhianati. Fuihh, sangat menakutkan. *gigil satu badan*..



*Sila 'LIKE' dan 'SHARE' Jika Anda Suka Posting Ni..=)

44 comments:

Post a Comment

Drop komen hangat anda. Klik "Subscribe by email" jika anda mahu follow up komen entri ni..
Jom Like >> Fanpage Jejaka Terhangat <<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...