Wanita Perhiasan Dunia. Selamat Hari Wanita.

“Sesungguhnya dunia ini adalah perhiasan dan tidak ada di antara perhiasan dunia yang lebih baik daripada wanita yang solehah.” (HR. Ibnu Majah)
Yang terindah, itulah wanita. Yang cantik, menawan, sopan santun, ya, itu juga wanita. Wanita sinonim dengan sifat lemah-lembut, sopan, penyanyang..

Jiwa dan hati seorang perempuan itu tersangatlah lembut. Jika ia menyinta, seboleh2 jiwa dan raganya hanya untuk orang yang dicintai.

Lelaki, jangan pula engkau ambil kesempatan atas lembutnya hati wanita. Wanita untuk kita jaga hatinya, bukan untuk kita zalimi dia..

Dan, wanita itu sendiri. Ketahuilah, Allah sangat menjaga kesucian muslimahnya. Kedudukan wanita sangat diutamakan dalam Islam..

Oleh tu, jangan korang jatuhkan maruah sendiri. Lelaki memang sifatnya semulajadinya kasar. Tak perlu korang pun nak jadi macam lelaki.

Gwe, lu, carut, maki-hamun. Itu semua bukan sifat semulajadi wanita.


Aku sendiri tak suka perempuan yang berlagak kasar. Jiwa lembut, nak berlagak kasar. Bila lelaki layan dia kasar jugak, cepat pula dia terasa. Tacing selamanya.

Sekeras-keras perwatakan seorang perempuan, hatinya tetap ada taman bunga yang luas. Sedarlah akan kelebihanmu ini para muslimah..

Jagalah kelembutan dirimu itu sebaik mungkin. Ketahuilah, sebaik-baik wanita di dunia ni adalah wanita solehah. Dan wanita solehah itu banyak keistimewaannya..


Walaupun telat sehari, aku tetap nak ucapkan, Selamat Hari Wanita utk semua pembaca blog ni (of course la aku tujukan kepada perempuan je. hehe..)*Sila 'LIKE' dan 'SHARE' Jika Anda Suka Posting Ni..=)

19 comments:

Post a Comment

Drop komen hangat anda. Klik "Subscribe by email" jika anda mahu follow up komen entri ni..
Jom Like >> Fanpage Jejaka Terhangat <<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...