Hidup Memang Perlukan Cinta. Tapi..

34 comments 11 October 2012


Uiks, CINTA?? Jejaka Terhangat ni nak publish entri jiwang ke? Bosan la weii..!!!

Haha, sabo. Ni aku kasitau awal-awal. Entri ni bukan nak mengajar korang untuk bercinta. Sebaliknya, nak menghadkan ability korang dalam ketaksuban bercinta.

Kalau korang perhatikan sekitar korang. Pasti ada kenalan korang yang terlalu taksub dengan cinta kan? Siang malam asyik khayal fikirkan sang kekasih.

Bila update status facebook, twitter, mesti nak post pasal cinta je. Adehh, letih kot dengan orang macam ni. Takde benda lain dalam otak dia. Asyik cinta, cinta, cinta.

Kepada orang yang macam ni. Cuba la cari life sikit. Jangan sampai orang lain loya baca status engko tu. Banyak lagi benda lain kita buat selain daripada bercinta.

Hidup Memang Perlukan CINTA.
Tapi, Kita Bukan Hidup Untuk BerCINTA.
Jadi, Tak Perlu Nak Taksub Sangat Dengan CINTA.
Jangan Kecewa Bila Tak Dapat CINTA Daripada Manusia.
Kalau Tak Dapat CINTA Daripada Allah, Itu Yang Patut Kita Kesalkan.

Aku memang tak nafikan, hidup memang perlukan cinta. Tapi, kita bukanlah hidup semata-mata untuk bercinta. Lagi pula, manusia ni makhluk yang mengecewakan.

Sekali cinta tak kesampaian, terus patah hati, tekanan perasaan dan sebagainya.

Jadi, tak perlu terlalu taksub dengan cinta manusia. Sebaiknya, kejarlah cinta Allah dulu. Kerna cinta Allah itu kekal, yang takkan kecewakan kita. Betul tak?
Read On

Bila Jejaka Terhangat Cerita Pasal Contact Lens

40 comments 08 October 2012

Halops semua.. Terima kasih kerna masih sudi melawat blog picisan ni..

Siapa kat sini pengguna contact lens? Apa brand contact lens yang korang pakai? Uiks, brand korea? Haha, yela kan. Contact lens tu macam-macam warna.

Pastu, boleh pulak besarkan biji mata. Nampak comel gitu kan? (konon comel lettew). Lagipun, ia senang nak dapat kat kedai-kedai online. Berlambak kat internet. Sebab tu ia jadi pilihan kebanyakan orang. Tak gitu?





Aku sendiri pun pemakai contact lens tegar. Sebab, aku lebih selesa buat aktiviti tanpa pakai cermin mata. Tak best rasanya pakai spek, pergi keluar rumah.

Tapi, pasal pemilihan contact lens, memang aku akan dapatkan kat kedai yang diiktiraf. Tak berani aku bermain risiko, dengan beli contact lens kat kedai2 online.


Peraturan pemakaian contact lens

Pakai contact lens ni memang leceh. Sebab korang kena consider beberapa benda:


1) Masa pemakaian contact lens

- Contact lens biasanya tahan dengan selesa kat mata selama 8 jam, lepas tu ianya mula kering. Mata kita mula rasa tak selesa.

- Contact lens bulanan (1 bulan), tak boleh over-use. Nanti dia jadi sangat lembut, mata rasa tak selesa, dan ia mudah koyak.


2) Pastikan contact lens sentiasa bersih

- Sebelum dan selepas pakai contact lens, perlu dibilas dengan "saline solution". Selepas pakai, rendamkan dalam multipurpose solution. Supaya ia tak kering.

Solution tu pulak, tak boleh reuse terlampau kerap. Kena rajin tukar. Takut nanti kotor pula contact lens kita tu.


3) Lain-lain

- Bahaya bawa contact lens masuk tidur. Kalau tertidur beberapa minit, atau dalam sejam mungkin boleh lagi. Kalau terlampau lama, contact lens jadi kering, dan mula melekat rapat dengan mata.



Nampak tak berapa lecehnya guna contact lens? Aku pun terpaksa merajinkan diri, hanya sebab nak pakai contact lens ni. Hehe..

Sebenarnya, pakai contact lens (yang diiktiraf) ni tak berisiko sangat. Kalau kita ikut peraturan-peraturan penjagaannya.

Bagi sesiapa yang tak sanggup nak ikut peraturan tu. Lebih baik korang pakai je cermin mata tu. Lebih selamat.

Bagi yang tak rabun pulak, tapi masih nak pakai contact lens. Konon nak nampak cantik. Lantak engkorang la. Gedik..!! Malas aku nak layan..!!!
Read On
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...