Bila Jejaka Terhangat Cerita Pasal Contact Lens


Halops semua.. Terima kasih kerna masih sudi melawat blog picisan ni..

Siapa kat sini pengguna contact lens? Apa brand contact lens yang korang pakai? Uiks, brand korea? Haha, yela kan. Contact lens tu macam-macam warna.

Pastu, boleh pulak besarkan biji mata. Nampak comel gitu kan? (konon comel lettew). Lagipun, ia senang nak dapat kat kedai-kedai online. Berlambak kat internet. Sebab tu ia jadi pilihan kebanyakan orang. Tak gitu?





Aku sendiri pun pemakai contact lens tegar. Sebab, aku lebih selesa buat aktiviti tanpa pakai cermin mata. Tak best rasanya pakai spek, pergi keluar rumah.

Tapi, pasal pemilihan contact lens, memang aku akan dapatkan kat kedai yang diiktiraf. Tak berani aku bermain risiko, dengan beli contact lens kat kedai2 online.


Peraturan pemakaian contact lens

Pakai contact lens ni memang leceh. Sebab korang kena consider beberapa benda:


1) Masa pemakaian contact lens

- Contact lens biasanya tahan dengan selesa kat mata selama 8 jam, lepas tu ianya mula kering. Mata kita mula rasa tak selesa.

- Contact lens bulanan (1 bulan), tak boleh over-use. Nanti dia jadi sangat lembut, mata rasa tak selesa, dan ia mudah koyak.


2) Pastikan contact lens sentiasa bersih

- Sebelum dan selepas pakai contact lens, perlu dibilas dengan "saline solution". Selepas pakai, rendamkan dalam multipurpose solution. Supaya ia tak kering.

Solution tu pulak, tak boleh reuse terlampau kerap. Kena rajin tukar. Takut nanti kotor pula contact lens kita tu.


3) Lain-lain

- Bahaya bawa contact lens masuk tidur. Kalau tertidur beberapa minit, atau dalam sejam mungkin boleh lagi. Kalau terlampau lama, contact lens jadi kering, dan mula melekat rapat dengan mata.



Nampak tak berapa lecehnya guna contact lens? Aku pun terpaksa merajinkan diri, hanya sebab nak pakai contact lens ni. Hehe..

Sebenarnya, pakai contact lens (yang diiktiraf) ni tak berisiko sangat. Kalau kita ikut peraturan-peraturan penjagaannya.

Bagi sesiapa yang tak sanggup nak ikut peraturan tu. Lebih baik korang pakai je cermin mata tu. Lebih selamat.

Bagi yang tak rabun pulak, tapi masih nak pakai contact lens. Konon nak nampak cantik. Lantak engkorang la. Gedik..!! Malas aku nak layan..!!!



*Sila 'LIKE' dan 'SHARE' Jika Anda Suka Posting Ni..=)

40 comments:

Post a Comment

Drop komen hangat anda. Klik "Subscribe by email" jika anda mahu follow up komen entri ni..
Jom Like >> Fanpage Jejaka Terhangat <<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...