Aurat Sesama Keluarga. Tahu Ke??

Nak tanya korang sikit. Korang ada adik beradik kan? Sesama adik beradik korang. Agak-agak, ada aurat tak yang kena jaga? Kalau ada, tang mana yang kena tutup?

Kalau aurat sesama suami isteri. Semua pun tau kan? TIADA AURAT. So, kalau engkorang nak berbogel, depan isteri, suami korang. Takde masalah. Tak dosa. =p

Tapi, kalau mak dengan anak? Ataupun ayah dengan anak? Ataupun adik-beradik lelaki dengan kakak atau adik perempuannya. Apa pulak auratnya?Undertaker, undertaker. Haha.. Adeh..


Aurat Ketika Bersama Mahram

Pada asasnya aurat sesama mahram adalah antara pusat dan lutut.

Walau pun begitu, wanita dituntut agar menutup mana-mana bahagian tubuh badan yang boleh menaikkan syahwat lelaki walaupun mahram sendiri.

Tujuannya, bagi menjaga adab dan tatasusila wanita. Terutama dalam menjaga kehormatan. Supaya perkara-perkara sumbang dalam keluarga tidak berlaku.


So, walaupun aurat sesama mahram adalah dari pusat sampai lutut. Tapi, lebih molek la pakai pakaian yang lengkap. Zaman sekarang ni. Keluarga sendiri pun bahaya jugak kan? - Orang Paling Bahaya Adalah Orang Paling Rapat Dengan Kita.


So, aku harap entri ni sedikit sebanyak dapat kasi manfaat kat korang semua. Wallahualam.. Sumber Rujukan : WEB RASMI JAIS*Sila 'LIKE' dan 'SHARE' Jika Anda Suka Posting Ni..=)

23 comments:

Post a Comment

Drop komen hangat anda. Klik "Subscribe by email" jika anda mahu follow up komen entri ni..
Jom Like >> Fanpage Jejaka Terhangat <<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...