Lesbian, Gay, Biseksual Dan Transgender (LGBT)

15 comments 25 April 2012

Bila dengar je term lesbian, gay, biseksual, transgender, rasa meremang segala bulu kat tubuh badan ni. Geli weyh. Korang tak geli ke? Erkk..

Pastu, sekarang diorang dok sebok nak perjuangkan "hak" mereka kat Malaysia ni. Hak yang dimaksudkan adalah:

"Hak asasi golongan mereka untuk mendapat kehidupan normal seperti orang lain."

Sebab tu la hari jumaat nanti, golongan LGBT ni akan anjurkan satu perhimpunan aman, di hadapan Pejabat Majlis Peguam. Bagi merealisasikan hak asasi mereka tu.

Woah, diorang berhimpun tu. Siap ada tema lagi tu. LOLZ..
KUALA LUMPUR – Satu perhimpunan aman yang menyokong hak asasi golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) akan diadakan pada 27 April ini (Jumaat) tepat jam 2.30 petang.

Sumber terdekat mengesahkan perhimpunan aman tersebut akan diadakan di hadapan Pejabat Majlis Peguam dengan menegaskan tema utama perhimpunan itu adalah ‘LGBT Bukan Penjenayah’.

Misi utama perhimpunan itu diadakan adalah untuk menentang pihak-pihak yang cuba melarang golongan LGBT dalam memperjuangkan hak asasi golongan mereka untuk mendapat kehidupan normal seperti orang lain.

Himpunan aman itu juga adalah bagi menyahut saranan pernyataan umum tentang Hak-Hak Asasi Manusia yang merupakan deklarasi utama dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Difahamkan juga risalah mengenai perhimpunan aman itu juga sudah diedarkan kepada orang ramai di beberapa lokasi untuk menarik perhatian dan jumlah pengikut-pengikut yang menyokong LGBT.

Pihak yang menganjurkan himpunan aman untuk LGBT juga menyarankan agar orang ramai yang menyokong hak asasi manusia kepada golongan LGBT untuk turut serta bersama dalam himpunan tersebut.

LGBT juga akan menyertai demonstrasi Bersih 3.0 yang akan diadakan pada hari Sabtu ini, jam 8.00 pagi serentak di Dataran Merdeka. - sumber

LGBT adalah jenayah

Kalau LGBT ni bukan untuk agama Islam. Aku rasa, memang takde la kesalahan jenayahnya. Tapi, masalahnya, ada gak yang join pertubuhan tu terdiri daripada orang melayu kita, yang beragama Islam.

Kat situ, dah jadi jenayah agama. Sebab, Islam sangat melarang keras hubungan songsang. Dah termaktub pun dalam al-Quran. Dalam peristiwa kaum Nabi Luth. Korang semua pun tau kan?


Hubungan sejenis langgar fitrah manusia

Diorang kata, tuhan dah bagi diorang nafsu songsang. Jadi, patutnya kita sokong diorang. Bukan diorang nak nafsu macam tu. Tapi, tu adalah ujian yang tuhan bagi.

Siapa kata kita tak sokong? Cara nak sokong diorang adalah, kita kecam pertubuhan LGBT ni. Pada masa yang sama, kita tolong diorang berubah kembali ke pangkal jalan. Ke fitrah semulajadi manusia yang sebenarnya. Itulah sokongan yang sebenar-benarnya.

Bukan dengan cara sokong perjuangan diorang untuk bebas lakukan kegiatan LGBT kat Malaysia ni. Perkara ni hanya akan lebih merosakkan mereka. Dan jugak anak-anak kita pada masa depan kelak.

Sekarang mungkin kita luluskan pertubuhan LGBT ni. Masa depan nanti, diorang mintak kahwin sesama jantina pulak. Macam mana? Tak ke haru jadinya?

p/s: Erkk, pertubuhan LGBT ni akan join Bersih 3.0 sabtu ni? Lolz. Hentikanla. Kumpulan engkorang ni hanya akan mengeruhkan keadaan. Semak je..
Read On

Kenapa Tiada Tsunami Walaupun Gempa Bumi 8.7 Skala Richter Dicatatkan??

13 comments 12 April 2012
Semalam (11 April 2012), berlaku satu lagi gempa bumi. Yang boleh dikatakan sangat kuat, hampir sama dengan gempa bumi di Acheh tahun 2004 yang lepas.

Gempa bumi kali ni, 8.7 skala Richter. Berbanding gempa dulu, 9.1 skala Richter.

Korang tak pelik ke. Kenapa gempa kali ni tiada tsunami, macam tahun 2004 dulu?

"Nak pelik apa? Itu kan kuasa Allah."

Iya, betul tu. Tapi, selagi ada penjelasan saintifiknya, apa salahnya kita kaji kan?


Bagaimana tsunami terbentuk?

Kenapa kali ni tiada tsunami. Mula-mula, kita kena faham, macam mana tsunami boleh terbentuk. Apabila plat bumi bergerak ke atas dan ke bawah, dan berlaku perubahan bentuk pada permukaan bumi (dalam dasar laut). Ia menyebabkan air laut bergerak, dan seterusnya menyebabkan tsunami.

Tapi, gempa bumi kali ni, plat bumi bergerak secara bersebelahan (side to side), dan bukan ke atas dan bawah macam tahun 2004 dulu. So, tiada perubahan bentuk berlaku pada permukaan bumi. Sebab tu la tsunami tak berlaku kali ni. Faham tak?

Tak faham? Takpe, korang boleh tengok ilustrasi bawah ni:


Perbezaan gempa bumi 2004 dan 2012


Kiamat sudah dekat

Apapun, kita harus bersyukur sangat. Alhamdulillah. Gempa bumi kali ni tiada sebarang tsunami berlaku. Dan tiada juga kematian yang dicatatkan.

Mindset kita sekarang ni. Kalau ada gempa bumi je, kita akan tanya "berapa orang yang mati?". Amboih, teruknya soalan. Cuba tukar sikit.

Lain kali tanya dulu, "ada orang yang mati tak?". Nampak la kesopanan dan kesusilaan sikit pada soalan anda tu.

Bencana alam yang semakin banyak, menandakan jugak betapa hampirnya kita mendekati kiamat. Adakah korang semua dah sedia untuk menghadapinya??

Rujukan: http://www.msnbc.msn.com/id/47017657/ns/technology_and_science-science
Read On

Wanita Tiruan Pon Susah Nak Bezakan Ke??

13 comments 11 April 2012


"Apa la bodoh punya dekan. Jantan dengan betina pun tak tau beza ke?"


Wahh, banyak aku tengok komen-komen kat akhbar sinar harian online, yang kata bekas dekan USIM tu bodoh. Sebab tak dapat bezakan jantina isteri dia sendiri. Takkan jantina bini sendiri pon confius. Tak logik betol kan?

Sepertinya, macam senang je diorang cakap untuk kenal pasti wanita tiruan ni yek.


Dulu senang la nak kenal mak cik oii. La ni, teknologi macam-macam. Hormon pun boleh dimanipulasi. Pastu, pembedahan transeksual pun boleh dibuat.

Buang alat kelamin lelaki, dibedah jadi sebiji bentuk alat kelamin perempuan. Korang pernah tau? Mana yang tak tau tu, itu yang senang2 kata dekan tu bodoh.

Tak tau pasal pembedahan transeksual? Nah, tengok sini - [TRANSSEXUAL] - Amaran, lemah semangat jangan tengok.

Dan, aku kasi link youtube ni untuk korang tengok sendiri. Berapa perfect lelaki tiruan kat thailand sana. Tengok ni. Korang pasti terkejut - http://www.youtube.com/watch?v=-Fjmqv9sydE

Ha, nampak tak? Zaman sekarang ni kena hati-hati nak ambik calon bini. Kat luar sana banyak wanita jadian. Lelaki yang persis seperti perempuan. Jangan tersalah pilih dah la yek. Nanti masuk paper macam kes dekan tu pulak. Errrk..
Read On

Selamat Datang Facebook Timeline Yang Dimenyampahkan

18 comments 10 April 2012

Facebook Timeline di Fanpage Jejaka Terhangat


Siapa kat sini yang suka dengan facebook timeline? Aku rasa ada something wrong pada fius kepala dia. Haha. Aku memang kurang berminat kat facebook timeline.

Sebab:

(1) Dia berat. Mungkin sebab dia nak load gambar header yang besor tu. Dan jugak dia nak load 2 feed (kiri dan kanan) secara serentak.

(2) Serabut. Tak mesra pengguna betul. Dengan kata lainnya. Serabut la kau fb timeline.


Tapi, suka atau tak. Itu bukanlah pilihan kita. Sebab, bermula 16 April 2012 nanti. Semua akaun facebook pun akan bertukar ke timeline secara automatik. Yeay. Padan muka dengan kita. Haha..

Dan, tak lupa. Ada jugak segelintir kawan-kawan kita yang baik hati. Berkongsi cara nak remove timeline. Tapi, setakat yang aku jumpa. Semua pun caranya sama. Iaitu remove timeline dengan gunakan "browser extension".


Bagi aku, cara tu hanya menipu diri sendiri je. Sebab, kita je yang akan nampak facebook kita seperti feature lama. Orang lain yang tak pakai extension tu, masih nampak facebook kita sebagai timeline. Sebab tu la aku tak gunakan cara ni. Biarla timeline, asalkan aku tak menipu diri sendiri.

Padahal, sebab aku gunakan browser "RockMelt" dan "Flock". Dalam tutorial remove timeline tu hanya untuk brower "Mozilla" dan "Google Chrome" je. Ahaks..




Kita menyampah pun, tapi tetap kena tukar jugak. Yang buat aku tergelak. Siap ada yang kata "Tak nak timeline. Tak suka. Tak nak". Haha, bajet facebook tu company ayah dia je, boleh nak tak nak.

Apapun, kalau nak jugak guna produk facebook ni. Ikhlaskan je la hati tu. Lama-lama biasa la tu. Kalau tak suka sangat. Tak payah pakai. Senang.

Sekarang timeline. Esok-esok apa tah lagi diorang nak tukar. Takkan penukaran yang lain lepas ni, kita nak meroyan lagi sekali. Ye tak?
Read On

Betul Ke Perkahwinan Perlu Didirikan Atas Dasar Cinta??

17 comments 06 April 2012
Kelmarin, aku ada tanya soalan ni kat kawan-kawan facebook aku:

Betul ke perkahwinan perlu didirikan atas dasar cinta?

Saje aku tanya, untuk tengok pendapat masing-masing. Ni kata mereka:


Kalo tak jelas, Klik untuk baca


Ada yang kata. Cinta tu perlu dalam perkahwinan. Tapi, cinta yang dimaksudkan bukan cinta sesama manusia. Tapi, perkahwinan atas dasar cinta kepada Allah.

Perghh, respek dengan jawapan tu. Iya. Perkahwinan atas dasar cinta kepada Allah memang sangat-sangat perlu, dan ianya memang tak boleh dipertikaikan lagi.

Tapi, untuk topik ni. Aku lebih khususkan cinta sesama manusia. Adakah ianya satu keperluan, untuk wujud perasaan cinta antara lelaki dan perempuan, yang bukan mahram, sebelum mereka sama-sama ambil keputusan untuk berkahwin?


Kalau tanya orang puteh. Diorang mesti kata:

"Yes. You must marry your loved ones. With love, you can overcome anything. Because, true love is the most powerful magic in the world"

Haha, bodo punya orang puteh. Kita pon terpengaruh dgn diorang. Maka, kebanyakan drpd kita dok sibuk mencari cinta. Walaupun tiada niat untuk menikah.


Sayang boleh dipupuk

Ramai yg risau tak dapat kahwin dgn orang yang dia cintai. Sebenarnya, tak perlu risau pasal hal ni. Sebab, sayang dan cinta adalah suatu perasan yg kita boleh pupuk. Jadi, sebenarnya, nak berkahwin, tanpa dasar cinta pun takpe. Sebab, kita ada banyak lagi peluang untuk hadirkan perasaan tu lepas kahwin nanti.

Tak percaya? Tengok orang dulu-dulu. Mereka tak bercinta sakan macam kita sekarang ni pun. Ada orang masuk minang. Dia berkenan, terus terima. Bahagia jugak rumah tangga. Siap beranak pinak, cucu-cicit berderet.

Sebab tu la, kalau korang ada tersuka kat seseorang, elok jangan dilayan sangat perasaan tu. Buat biasa sudah. Sebab, kalau terlalu ikutkan, perasaan tu akan lebih membuak-buak, disebabkan perasaan tu kita dok pupuk-pupuk.

Jadi, kepada sesiapa yg belum terjebak dalam gejala cinta sebelum kahwin ni, aku nasihatkan "stay the way you are". Kerana korang berada di laluan yang betul.

Mana yang dah terjebak tu, semoga kahwin cepat. Sebab ramai yg kecewa dengan cinta, akhirnya buat keputusan untuk tutup hati. Forever alone. Kesian..
Read On

Pandangan Jejaka Terhangat Terhadap Isu Pengharaman Lagu Bawaku Pergi

19 comments 02 April 2012
Selamat menyambut April Fool (bagi mereka yang bodoh)..

Assalamualaikum, bagi mereka yang beragama Islam..

Aku rasa korang semua pun dah tahu kan. Pasal isu lagu ciptaan Malique (Bawaku Pergi). Nyanyian Zizan dan Kaka yang diban kerajaan. Sebab dikatakan bawa unsur negatif dalam lirik lagi dia.

Lirik lagunya yang dikatakan negatif:

“Tengah malam nanti
Bawa aku pergi
Pacu laju-laju
Kita lari dari realiti
Bawa aku pergi
Pacu laju lagi
Malah kita
Tak perlu kembali

Tengah malam nanti
Tolong jangan lupa
Jangan munkir janji
Aku dah teruja
Sudah cukup lama
Aku tunggu saat ini
Sejak kali terakhir kau hantar pulang
Hidup sungguh sepi
Tolong jangan bilang mama
Tolong jangan bilang papa
Malah jangan bilang teman karibmu
Jangan bilang sesiapa

Oh buku merah jangan lupa bawa
Moga-moga belum tamat tempoh
Kali ini kita pergi lebih lama
Pergi lebih jauh

Aku rasa, orang yang waras pemikirannya, pasti boleh faham maksud sebalik lirik ni dengan sekali lalu je. Tapi, macam biasa. Owner lagu ni (Malique), nafikan yang lirik dia ada unsur negatif. Katanya lagi, lagu ni dibuat daripada point of view isteri dia. Tak lebih dari itu. - Zizan dan Malique jawab isu lagu Bawaku Pergi.


Pasal isu lagu ni. Ada yang sokong dengan tindakan kerajaan haramkan lagu ni. Dan ada jugak sebaliknya.

Bagi mereka yang tak sokong, katanya, buat apa nak fikirkan sampai lari dari rumah kejadah semua tu? It's just a song. Jangan negative thinking sangat.


Pandangan Jejaka Terhangat

Camnila semua. Kita ni kalau nak bagi pendapat, kena tengok realiti dan persekitaran. Pikir positif je, tak cukup.

Korang kata, takde punya remaja nak lari dari rumah lepas dengar lagu ni. Sebab, ia sekadar lagu je. Tapi, realitinya. Lagu memang mampu mengubah mood seseorang.




Pernah tak korang tengok kawan share lagu kat facebook. Pastu kata:


"Rasa nak menangis bila dengar lagu ni. Macam jadi kat aku. Memang kena dengan perasaan aku sekarang"


Berapa ramai je yang share hadis, ataupun ayat-ayat al-Quran kat facebook? Tapi, kalau yang share lirik lagu. Ramainya tak terkira.

Sama jugak macam filem ataupun drama. Bila nak dengar ceramah agama, bukan main liat. Tapi lepas tengok filem je, biasanya filem islamik. Terus kata:


"Best sangat filem tadi. Sedih. Insaf aku"


Pernah tak korang perhatikan fenomena ni? Sebab korang tak alert, maka korang pun kata lagu, atau hiburan tak mampu bagi pengaruh kat seseorang. Tapi, hakikatnya adalah sebaliknya.

Sebab tu la hiburan perlu dikawal. Bukan main redah je. Lirik lagu tah hape-hape. Jalan cerita filem mengarut bukan-bukan. Semuanya akan bagi kesan sebenarnya.

Penggulungannya. Aku setuju dengan kerajaan mengharamkan lagu ni. Dan, kalau boleh, pantau lagu-lagu yang lain jugak. Dan jugak filem-filem kat Malaysia ni.

Jangan sebab hiburan, moral negara tah ke mana. Agama tah ke mana. Remaja tah lari ke mana.
Read On
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...