Kenapa Pelajar Tak Dibenarkan Berpolitik??

23 comments 29 December 2011
Tiba-tiba aku rasa nak tulis pasal benda ni.

Kenapa pelajar tak dibenarkan untuk berpolitik?

Jawapan logiknya senang je. Sebab, tugas pelajar adalah untuk belajar. Jangan buang masa dengan berpolitik. Nanti asyik berkempen. Tak belajar. CGPA rosak.

Lagipun, kat universiti apa lagi yg tak cukup? Kemudahan semua ada. Yuran belajar tak tinggi macam negara lain. Duit belajar pun kerajaan kasi. Bersyukur la sikit.



Nasihat Tun Mahathir kepada mahasiswa


Woah, nanti sat. Benda ni kelakar sebenarnya. Mahasiswa tak dibenarkan untuk berpolitik? Tapi kenapa kat universiti sendiri ada Aspirasi, Pro Mahasiswa?

Iya, aku tau. Itu politik kampus. Hanya bermain dalam universiti. Itu teorinya. Tapi, realitinya, Aspirasi disokong oleh kerajaan. Dalam diam, sebenarnya kerajaan dah monopoli sentimen politik di peringkat universiti lagi.

Tahu tak korang, Pro Mahasiswa ni dikira pembangkang. Dan diorang ni susah dapat kolej. Jadi, setiap semester kena la cari rumah sewa kat luar. So, tips untuk korang kekal dalam kolej. Jadi la penyokong kuat Aspirasi. LOLZ.!!


Manusia sebagai khalifah..

Kenapa pelajar tak dibenarkan berpolitik?

OK, sekarang aku nak korang tolak tepi soal mahasiswa, atau orang dewasa yang dah bekerja. Kita letakkan diri kita sebagai MANUSIA.

Apa tugas kita sebagai khalifah kat muka bumi ni? Untuk saling nasihat, saling mengingati antara satu sama lain, tanpa mengira umur. Ye kan?

Soalan aku untuk korang..

Jika seorang anak tahu ayahnya buat kesalahan. Adakah dia patut diam, dan biarkan je kesalahan ayah dia tu? Tak perlu tegur? Atau..

Jika seorang remaja sedar yang orang dewasa buat silap, dan bagi kesan dalam pentadbiran negara. Adakah remaja tersebut patut duduk diam je?

Kalau kita di situasi di atas. Apa yang kita buat? Mesti la kena tegur jugak kan? Sebab itu adalah tanggungjawab kita sebagai khalifah di bumi ni.
“Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebaikan, menyuruh kepada yang ma’ruf dan mencegah dari yang mungkar, mereka itulah orang-orang yang menang” [TMQ Ali Imran (3):104]
Nak tegur pemimpin secara terus, memang agak mustahil. So, platform apa je yang tinggal untuk tukar pemimpin yang korupsi? Jawapannya, politik dalam parti.

Jadi, masih salahkah mahasiswa tu berpolitik? Korang sendiri tau jawapannya. =)
Read On

Kesalahan Orang

26 comments 21 December 2011

Sebagai manusia biasa, kita memang susah nak tengok salah sendiri. Tapi, kalau salah orang lain. Pergh, sepantas kilat je kita dapat detect.


Contoh, kalau tengok match bola. Masa tu mula la kita maki hamun pemain bola tu:

"Woii, sepak la kiri sket. Baru bleh gol"

"Eh, eleh. Macam tak reti main je. Opah aku main lagi terer kot"


Ataupun, masa kita tengok kuiz kat TV.

"Kan aku dah kata. Jawapan dia mesti B punya. Kau jawab A pasal pe? Adoii"


Atau bila tengok kereta accident:

"Ha, tu la. Time hujan bawak laju lagi. Kan dah terbabas"

"Bodoh betol la kereta tu masuk tak bagi signal. Nasib baik tak terlanggar"


Secara teorinya, manusia ni memang tau macam mana nak hidup dengan cara yang perfect. Tapi, secara praktikalnya, tiada seorang pun manusia yang perfect.

Jadi, kalau kita dapat detect kesalahan orang. Tak payah nak bermegah yang kita jumpa kesalahan dia. Tapi, yang paling penting adalah, kita ambil kesilapan dia, dan serapkan dalam diri kita. Supaya jadi peringatan kat kita, jangan buat kesilapan yang sama macam dia.

Belajar daripada kesalahan orang lain pun boleh dijadikan pengajaran untuk diri kita. Tak semestinya kita kena laluinya sendiri baru nak belajar. Ye dop?
Read On

Lawak: Panglima Nak Ludah Facebook the Parody

9 comments 20 December 2011
Wakaka.. Pagi-pagi dah buat aku tergelak. Hampes betol..

Siapa tak kenal dengan Kyo Propaganda, yang femes dengan parody KL Hamster dia. Kali ni dia buat video parody, nak ludah mahasiswa yang jadi macai facebook. Hahaha.. Cam harem btol. Jom layan..




Yang pakai spek tu sampai tertanggal spek dia. Semangat nak meludah punya pasal. Wakaka..

Harap abang ludah sebenar tak ambil hati yek. Diorang ni saje buat lawak je tu. Why so serious? Haha..
Read On

Dah Namanya Ah Long. Memang Takde Otak Punya Olang..

10 comments 19 December 2011
Weh.. Kat sini aku nak tegaskan sangat-sangat kat korang semua. Kalau korang terdesak nak guna duit. Macam mana pun, jangan sesekali korang ambik keputusan untuk pinjam duit kat Ah Long.

Cite dia camni. Ada sorang member aku ni. Dia sangat desperate nak duit. Dia pinjam RM3000 kat Ah Long. Ah Long tu bagi masa 2 bulan untuk dia bayar balik. Yang peliknya, Ah Long tu tak kenakan bunga (increment) kat member aku tu.

Perghh, sangat pelik kan? Baik plak Ah Long tu ek..

Tapi, sudahlah. Kebaikan tu semuanya lakonan layar semata-mata. Selang 2 minggu member aku tu pinjam. Ah Long tu kol, suruh dia jelaskan semua hutang tu dalam masa 2 minggu lagi. What the..

Perjanjian 2 bulan, jadi sebulan je. Memang bebal punya Ah Long. Pastu, anak-anak buah Ah Long tu siap ke tempat kerja member aku tu. Suruh dia bayar cepat. Dah tak pasal-pasal member aku tu kena buang kerja. Sebab boss dia takut geng Ah Long tu bikin ribut kat tempat dia.

Kat situ dah menunjukkan lagi satu kebodohan Ah Long. Dah orang tu kena buang kerja, lagi la dia tak dapat kumpul duit nak bayar hutang engko. Lu memang takde otak punya olang la Ah Long.

Tapi tu la. Ah Long mana yang nak tolong orang. Dia bukan desperate nak duit tu cepat pun. Tapi saje nak menyusahkan peminjam dia.

Perjanjian dengan Ah Long bukan ada hitam putih pun. Itu yang dia tukar isi perjanjian, ikut sukahati tengkorak dia je. Nak pinjam duit daripada Ah Long sangat senang. Cagarannya cuma IC asal, dan nyawa engko dan ahli keluarga engko sebagai taruhan.

Walaupun nilai korang nak pinjam tu sikit. Dan korang yakin boleh lunaskan semua hutang tu dalam masa terdekat. Hentikanla. Ah Long akan cari seribu cara nak membuatkan korang tak dapat bayar hutang dia. Dan hidup korang akan terus-menerus dihantui konco-konco Ah Long tu.

So, aku nak ingatkan lagi sekali. Macam mana terdesak pon korang nak duit. Tak kira nilai tu sikit. Jangan la korang pergi pinjam kat Ah Long. Masalah duit korang tu takkan selesai. Malah akan bertambah tahap gaban. Percayalah..
Read On

INI BARU LA SEMBANG RAKYAT YANG SEBENAR. OLEY..!!!

18 comments 16 December 2011
Alops geng. Pekabare? Just nak tanya korang je. Dah tengok ke video Oley? Oley yek, bukan Olay facial white tu. Ahaks..

Ambik la masa beberapa minit utk tengok. Tak rugi pon. Sebab memang berilmu. Short film cast by Ustaz-ustaz yang bertauliah, Bob Lokman. Eh, Matlutfi90 pon ada gak? Oley..!!!





Video ni untuk menjawab balik video "Sembang Rakyat" yang buat kontroversi haritu. Sembang rakyat ke? Ada orang kata video tu lebih layak ditukar nama ke "Sembang Setan". Haha..

Yela, hukum Allah diorang permainkan. Malah, dikatakan lebih teruk kalau dilaksanakan kat Malaysia ni. So, untuk memperjelaskan lagi tentang hudud, video ni dibuat.

Harap sedikit sebanyak video ni boleh tingkatkan kefahaman kita tentang hudud. Dan, kalau nak lebih jelas. Korang boleh tengok video ni pulak - Kenapa Perlu Takut Dengan Hudud?
Read On

Blog Korang Jadi Murah Bila Tulis Pasal Gosip Artis

22 comments 15 December 2011
Kalau korang nak blog anda jadi murah. Dipersilakan share gosip artis/selebriti kat blog korang tu. Kalau aku blogwalking, tengok ada blog yg tulis gosip artis, mengagungkan pelakon itu, puji penyanyi ini. Aku malas nak cakap banyak. Cursor dialihkan ke browser belah kanan atas. Button [X]. Bye-bye la kat blog tersebut.
Tidak akan masuk syurga bagi orang yg suka mencuri berita (suka mendengar-dengar berita rahsia orang lain). - Hadis Riwayat Bukhari
Blog gosip artis pon boleh famous? Apa nak jadi la dengan orang kita ni. Haihs..

p/s: Hanya blog murahan akan kongsi gosip artis. Blog korang mahal kan? =)
Read On

Orang Yang Paling Bahaya Adalah Orang Paling Rapat Dengan Kita

44 comments 05 December 2011
Korang setuju tak bila aku kata camni:

"Orang yang paling bahaya adalah orang yang rapat dengan kita"

Pelik. Orang paling rapat dengan kita pulak yang bahaya? Gila apa Jejaka Terhangat ni. Bukan orang jahat, yang bunuh orang tu, biasanya kita tak kenal ke?

Haha, tak payah nak pelik sangat la kan. Let me enlighten you guys.




Ada beberapa perkara yang jadikan, orang paling rapat dengan kita tu, adalah orang yang paling bahaya.

Pertama - Dia lebih banyak tau rahsia, aib dan kelemahan kita.

Kedua - Kita lebih mempercayai dia lebih daripada orang lain.


OK, seterusnya. Korang bayangkan. Macam mana kalau orang yang rapat dengan kita tu, mengkhianati kita? Dah la rahsia kita, baik buruk kita, semua dia pegang.

Bila-bila masa dia boleh jadikan kelemahan kita, sebagai senjata dia. Kan sangat bahaya tu.

Tambahan lagi. Sakit hati kalau dikhianati oleh orang yang kita percaya ni lain sikit. Lebih pedih daripada dikhianati oleh orang yang tak berapa rapat dengan kita. Kan?


Kesimpulannya, dalam berhubungan sesama manusia ni. Jangan letakkan kepercayaan 100%. Dan elakkan ceritakan aib diri, atau perkara yang tak elok tentang diri kita pada orang lain.

Yang paling penting, perangai diri sendiri tu kena jaga. Kalau perangai sendiri buruk. Peluang orang nak aibkan diri kita pon lebih tinggi yaww..


Keluarga sendiri juga bahaya

Keluarga sendiri pun tak terkecuali. Bila keluarga sendiri yang mengkhianati, itu yang jadi macam kes kat bawah ni:

1. Haruan makan anak.
2. Abang ipar goda adik ipar,
3. Adik bunuh abang, dll.




Orang melayu kata ,"Harapkan pagar, pagar makan padi", "Musuh dalam selimut", "Duri dalam daging", "Gunting dalam lipatan". Ha, apa lagi?

Bila keluarga sendiri mengkhianati. Fuihh, sangat menakutkan. *gigil satu badan*..
Read On

Hoi Lelaki. Hentikanla Segala Pujian Plastik Korang Tu

37 comments 01 December 2011
Note: Entri ini khas untuk lelaki


Perbezaan antara facebook lelaki dan perempuan


Wakaka. Nampak tak gambar kat atas ni? Kemain lelaki ek. Kalau perempuan letak status sedih sket je, mula la beratus romeo datang LIKE dan komen.

"Kenapa ni? Awak ok ke?"

"Awak pergi la klinik, jaga kesihatan tu k"

Haha. Obvious sangat kot komen plastik kat situ. Lebih-lebih lagi kalau perempuan tu hot stuff. Lagi la banyak orang "caring" kat dia. Nyampoh..!!


Puji Awek Seksi

Aku selalu tergelak tengok fenomena ni. Kadang-kadang, sampai jelik pon ada. Perempuan tu dok tayang aurat dia. Yang engko pergi puji pasal apa?

"Cantik la awak ni"

"Waahh, comelnya awak pakai camni. Nice"

Padahal, aku tengok awek tu biasa-biasa je. Seksi je lebih.

Sedih. Lelaki sekarang ramai gelap hatinya. Seksi dengan cantik pon tak tau nak beza. Kasi hempuk kat kepala tu sekali, baru engko sedar kot. Adoiyaii..!!

Apapun, nasihat aku untuk lelaki. Kalau nak puji tu biarla kena tempatnya. Tak payah nak bagi komen plastik sangat la kan.

Kalau engko puji awek yang tak tutup aurat tu. Dia rasa seronok. Megah dapat pujian. Macam mana dia nak berubah jadi lebih baik?

Nampak tak? Komen plastik korang sedikit sebanyak bagi impak pada perubahan awek tu. Jangan sebok nak kondem perempuan tak tutup aurat, kalau engko sendiri dok puji yang tak bertudung tu cantik. Orait??
Read On
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...