Foto "Pre-Wedding" Pasangan Islam Haram

24 comments 29 November 2011
JAKARTA 28 Nov. - Foto pra-perkahwinan pasangan pengantin baru Islam yang merakamkan aksi intim sebelum majlis akad nikah, dikategorikan sebagai budaya haram di sisi Islam.

Kelaziman bakal pengantin beragama Islam merakamkan foto secara intim termasuk berpelukan dan berbaring di atas katil sebelum sah bergelar suami isteri daripada segi hukum adalah bertentangan dengan ajaran Islam.

Sehubungan itu, Institut Kebudayaan Melayu Jambi mengeluarkan kenyataan bahawa budaya berkenaan harus dicegah seiring dengan fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Ulama Indonesia (MUI) berhubung isu yang sama.

Menurut pengerusi bahagian kajian dan pembangunan institut berkenaan, Djunaidi T. Noer, amalan merakamkan foto pra-perkahwinan bukanlah budaya masyarakat Jambi dan tersasar daripada hukum Syariah.

"Kami menyeru agar semua pasangan yang bertunang dan pengantin beragama Islam supaya tidak merakamkan foto pra-perkahwinan seperti berpeluk, berbaring antara satu sama lain di katil dan sebagainya. Ia merupakan haram," tegas Djunaidi seperti dilaporkan akhbar The Jakarta Post, hari ini.

Bagaimanapun, beliau memberitahu bahawa pengambilan foto pra-perkahwinan tanpa aksi-aksi intim tidak menjadi masalah.

"Yang menjadi isu ialah sentuhan antara lelaki dan wanita yang belum berkahwin adalah haram kerana pasangan itu bukan muhrim kerana mereka belum sah dinikahkah," jelasnya. Sumber - Berita Harian

Wah, kat Indonesia sana dah diharamkan dah. Malaysia bila lagi?

Isu ni aku pernah tekankan dulu, kat sini:
Pre-Wedding: Trend Jahiliah Modern. Jahilkah Anda??

Memang elok la kalau pre-wedding ni diharamkan. Pasal aku tengok trend jahiliah ni semakin menular. Foto bergambar dengan pasangan diupload kat facebook.

Bloggers pon sama. Banyak sangat dah blog dengan "megah" menceritakan aktiviti pre-wedding diorang dengan tak malunya. Pastu tukang komen pon dok puji. Seperti menghalalkan benda yang haram. Haish..

Takpela, kat sini aku bukan nak cari siapa yang salah. Tapi, just nak ingatkan kat korang semua. Sebaiknya, tak payah la nak buat pra-perkahwinan tu. Menjatuhkan harga diri korang sebagai seorang muslim je.

Dan kepada yang lain-lain. Kalau korang ternampak facebookers, atau bloggers pacakkan gambar pre-wedding diorang. Pegang tangan, berpelukan, bergambar atas katil dan sebagainya. Elokla korang tegur. Bukan untuk aibkan dia. Tapi untuk peringatan sesama muslim. Orait? =)

p/s: Kalau tak nak tegur pun, toksah la puji. Nyampoh den baca segala pujian plastik korang. Ahaks..
Read On

Atheist Kata "Islam Agama Yang Susah". Apa Korang Jawab?

25 comments 26 November 2011
Assalamaualaikum kalian..

Korang tau maksud "atheist"? Atheist adalah jenis manusia yang takde agama. Dan suka pertikaikan pegangan agama lain. Terutama Islam.

Dan, macam-macam soalan yang akan diorang bagi. Hanya untuk sesatkan mereka yang ada agama. Contohnya soalan ni. Aku dapat dari facebook:




Islam Itu Mudah? Di Mana Mudahnya Islam Itu?

Bila atheist, atau agama lain tanya kat korang soalan macam tu. Apa yang korang akan balas balik?

Aku tengok kat komen-komen di mana gambar ni dipost, banyak maklum balas negatif yang orang kita bagi.

Dikatanya orang yang tanya soalan ni "bodoh", takde otak, dan sebagainya.

Sifat yang macam ni ke yang kita nak guna, untuk tunjukkan keharmonian agama kita? Ish-ish..

Aku akui. Memang Islam itu lebih susah berbanding agama lain.

Tapi, susah yang digariskan dalam Islam tu tak pernah menyusahkan pengikutnya. Islam agama yang lengkap, untuk kita hidup sejahtera kat dunia ni.


Hidup Perlukan Peraturan

Dunia perlukan peraturan. Peraturan perlu kita ikut, walaupun kadang-kadang ia susah. Tapi tu semua untuk kebaikan kita jugak kan?

Contohnya, peraturan jalan raya. Lampu merah, kat simpang kena berhenti. Tak boleh potong kat jalan sempit. Leceh kan semua peraturan tu?

Tapi, nak tak nak. Kita tetap kena ikut. Kalau nak sangat accident, mati awal. Dipersilakan langgar semua peraturan tersebut.


Sama jugak dengan agama. Peraturan yang Islam dah tetapkan untuk kita cukup cantik dan sempurna. Kita ikut segala suruhan Islam, tinggalkan larangan-Nya. Dah PASTI hidup kita akan lebih baik dan sejahtera.

Iya, memang peraturan Islam lebih strict. Itu menandakan Islam jauh lebih baik berbanding agama lain. Maklumla, garis panduan Islam kan lengkap. Logikla peraturannya pon banyak kan?

Lagipun, target Islam bukan untuk kita sejahtera kat dunia je. Tapi, yang lebih penting. Kat mana kita ditempatkan lepas mati nanti.

Sabda Rasulullah s.a.w
“Dunia itu penjara bagi orang mukmin dan syurga bagi orang kafir.”
(HR. Muslim no. 5256)

Orang melayu kata, "biar bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian".

Orang bukan Islam pegang prinsip berseronok di dunia. Tapi, hancurlah mereka kat akhirat kelak. Kita pun nak ikut jejak diorang ke? Mesti la tak nak kan.

Segala yang ditetapkan Islam untuk kebaikan kita jugak. Tiada satu perkara pon dibuat untuk sengaja menyusahkan kita.




Jadi, jangan sesekali korang terpengaruh, atau terpedaya dengan kata-kata daripada atheist, atau agama lain untuk menjatuhkan Islam. Orait? =)

p/s: Agama bukan tentang memilih mana yang lebih mudah. Tapi tentang memilih mana yang lebih menjamin kesejahteraan hidup kita. Baik di dunia dan di akhirat. =)
Read On

Susulan Bola: Rupanya Mamat Yang "Hilang" Tu Selamat

14 comments 25 November 2011
Korang ingat lagi tak announce yang dibuat oleh media Malaysia sebelum perlawanan akhir bola Malaysia VS Indonesia kat sukan SEA haritu?

Katanya, seorang rakyat Malaysia (Ahmad Firdaus) hilang masa pergi tengok bola kat Indonesia. Yang diorang jumpa hanyalah dompet mamat tu.


Pergh, bila dengar berita tu, mesti segala yang negatif keluar dalam kepala otak:

"Ni mesti orang Indonesia punya kerja ni. Apa lagi."

"Tu la. Lain kali jangan berani pergi Indonesia sana. Bahaya"

"Confirm kena culik la tu. Tah hidup lagi ke tak tah."

Dan, macam-macam lagi yang kita pikirkan pasal nasib mamat tu kan?


Haha, dan sebenarnya. Mamat tu selamat. Sihat walafiat. Takde timbul isu diculik bagai. Dompet dia hilang kat sana masa tengok bola. Tu je.




Tapi tu la. Mindset kita dah macam tu. Asal orang Malaysia jadi apa-apa kat sana, orang Indonesia yang akan kita persalahkan dulu.

Begitu jugak sebaliknya. Rakyat Indonesia dapat musibah kat Malaysia, kita jugak yang diorang serang. Padahal, kejadian sebenar belum confirm lagi macam mana.

Benda sekecil-kecil manik, seringan-ringan kapas pun akan diketengahkan, dan jadi point untuk kedua-dua negara untuk terus berbalah. So childish.

Provokasi Malaysia-Indonesia, kapan akan berakhir?

p/s: Tolong abaikan, dan jangan layan sekiranya korang terjumpa page2 provokasi antara kedua2 negara kat Facebook. Biar kita mengalah. Tak bermaksud kita kalah. Allah sentiasa bersama dengan orang2 yang SABAR. Ingat tu.
Read On

Mulut Mengutuk, Tapi Mata Tengok Jugak

27 comments 20 November 2011
Sebagai manusia, sifat kutuk-mengutuk takkan lari dalam hidup sesiapa pun. Tapi, yang peliknya. Mulut mengutuk, tapi masih lagi nak tengok benda yang dikutuknya tu. Terutama penonton tegar rancangan televisyen.


Rancangan 1: Melodi

Korang pernah tengok Melodi? Mesti pernah punya la kan. Bila tengok rancangan tu, mulut mesti dok bebel-bebel.

"Tah pape la artis ni, teruk betul artis tu".

"Aish, aku tengok melodi ni buat dosa je, mengumpat tak habis-habis".

"Benci betol la dengan wartawan melodi ni. Saje mengada-adakan cerita"

Tapi, minggu depan, pukul 12.30 tengah hari, hari ahad. Still bukak TV3. Melodi jugak dicari. Kan?



Kata menyampah, tapi tengok jugak


Rancangan 2: Sinetron Indonesia

Haha, sinetron indonesia memang agak sakit hati bila tengok. Korang setuju?

"Ish, asyik zoom lobang idong orang je kerja. Menyampah aku"

"Hah, hilang ingatan lagi? Takde idea lain ke. Malas aku tengok"

"Lembab giler cite ni. Alih-alih macam tu jugak. Boring btol."

Woahh, kutuk bukan main. Tapi, yang bestnya. Tengok jugak cerita tu sampai episod akhir. Kalau cerita tu sampai 100 episod, 100 hari tu la dikutuk2nya. Haha..



Kata anti, tapi tonton jugak


Kes lain: Lelaki dan perempuan seksi

Amboi, kemain lelaki dok mengutuk perempuan seksi. Tak cukup kain. Tak tau agama. Macam2 lagi dikatanya. Tapi, bila perempuan seksi jalan depan korang. Tengok jugak kan? Mana yang pandai cover tu, at least "jeling" pun jadi. Haha..



Mulut kata benci. Mata kata mari.


Bagi sesiapa yang macam aku sebutkan kat atas ni. Jangan risau. Korang masih termasuk dalam golongan yang normal. Iya, memang sesuatu yang normal kalau seorang manusia tu cakap tak serupa bikin. Kuikui..
Read On

Kenapa Blog Wordpress Suka Main SEO??

13 comments 19 November 2011

Daripada pemerhatian aku, kebanyakan blog wordpress suka main dengan SEO. Copy paste berita, post isu semasa. Gosip artis dan sebagainya.

Tak dinafikan, blog dari blogger (blogspot) pun ada jugak yang main SEO. Tapi tak setegar blog wordpress.


Kenapa blogger wordpress suka main SEO?

Sebab utama. Sistem blog wordpress tu sendiri. Ia memang lebih mesra SEO berbanding blogger. SEO lebih memihak pada wordpress.

Dan sebab keduanya, nak berblog guna wordpress perlukan hosting sendiri. Hosting pulak kena bayar. So, nak cover balik duit hosting tu. Terpaksa la utamakan trafik. Itu yang diorang push diri sendiri untuk bermain dengan SEO.

Sangat rugi blogger yang dulunya guna platform SEO. Penulisannya mantop. Lepas tukar wordpress, terkejar-kejar trafik. Main SEO sokmo. Penulisan tah ke mana. Kepuasan hati pembaca tak lagi diutamakan. Apakah ini semua?


So, nasihat aku. Sesiapa yang nak berblog dengan steady. Tanpa pikirkan sangat trafik. Cukupla korang berblog guna blogger je.

Kalau dah pakai wordpress, secara automatik korang akan terkejar-kejar SEO. Hilang dah identiti blog korang. Fuhh, rugi, rugi..
Read On

Jangan Jadikan Facebook Platform Untuk Lepaskan Geram

35 comments 16 November 2011
Kalau korang tension, atau tak puas hati kat satu-satu perkara, apa yang korang buat? Errk, tak payah jawab kot. Pasal aku tau jawapannya. Mesti korang luahkan rasa tak puas hati tu kat facebook kan?

Itu yang kadang-kadang kita boleh nampak ramai mencarut. Cakap kasar. Kutuk-mengutuk, mengeji orang lain, dan macam-macam lagi. Ish-ish..

Contoh, bila ada salah faham sikit dgn kekasih hati, mula la post status camni:

"Perempuan memang suka menyusahkan lelaki. #$%^&# betol..!!"

Weh, orang lain bace kot status engko tu. Sepertinya, engko marahkan semua perempuan. Hanya disebabkan engko berselisih faham dgn kekasih hati engko tu.


Contoh lain, aku tengok ramai yang post camni kat facebook:

"Fcuk. Mangkok la ko. Aku tak cari pasal ngan ko kan? Apsal ko kacau hidup aku hah..!!"


Lolz, engko tujukan kat sape? Orang tu confirm ke dapat mesej engko tu? Entah-entah, budak tu facebook pon dia takde. Pastu, mula la ramai menyengalkan diri sendiri dengan tekan "like" status tersebut.


Ini yang orang kata, marahkan nyamuk, habis kelambu dibakarnya. Tak pasal-pasal dah tunjukkan kebodohan sendiri kat laman sosial.


Kalau tension, atau rasa geram kat satu-satu perkara. Sebaiknya tak payah la update status yang negatif, yang boleh aibkan diri sendiri.

Banyak lagi benda lain yang korang boleh buat untuk tenangkan diri dan lepaskan tension. Istighfar salah satu cara yang paling mudah, dan mujarab untuk kawal perasaan kita dalam masa yang singkat. Tak percaya? Lepas ni cuba la..




Setiap orang ada tahap tensionnya tersendiri. Jangan ingat masalah kita paling besar berbanding orang lain. Apa yang bezakan setiap individu adalah cara bagaimana kita kawal "stress level" dalam diri sendiri.

So, lepas ni jangan lepaskan geram kat facebook lagi yek. Sebab cara tu takkan buatkan perasaan negatif korang tu berkurang. Tapi, sebaliknya. Hanya pamerkan kebodohan sendiri kat orang lain. Ingat kata-kata aku ni ye..
Read On

Langgar Kata-Kata Sendiri. Korang Pun Tak Terkecuali

28 comments 15 November 2011
Ada jenis manusia yang bila cakap, main lepas je. Tak fikir langsung. Perkataan "censored" pun kadang-kadang disebutnya. Ada jenis manusia, control bila bercakap. Suka pada ayat yang baik-baik je. Yang ni bagus la kot.

Tapi, perasan tak korang? Dalam kita seronok bermain dengan kata. Kadang-kadang, kita selalu langgar kata-kata kita sendiri? Maksud "langgar" kat sini adalah, cakap tak serupa bikin.

Contoh, macam korang biasa dengar orang kata, "Aku benci orang hipokrit". Padahal, diri kita sendiri pun takkan terlepas dari sifat hipokrit tu kan?

"Kan best kalo bercinta lepas kawen" - Padahal sekarang dia tengah obsess bercinta dengan pasangan yang masih belum halal bagi dia.

"Aku bukan materialistik" - Padahal, bila dapat hadiah besday rantai berlian, seminggu senyum sampai ke telinga.

"Alhamdulillah, bersyukur sangat kat Allah atas kejayaan aku harini" - Padahal, dia sangat liat dalam bab tutup aurat.

Bila seronok main dengan kata. Tanpa sedar, korang akan termakan dengan kata-kata sendiri. Dan bila orang lain perasan, itu yang diorang menyampah, jelik dengan korang. "Aparaa, hipokrit. Puihh".

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda:
"Sesiapa yang beriman kepada Allah s.w.t. dan hari akhirat, maka hendaklah ia bercakap baik ataupun diam" (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Semakin banyak kita bercakap, semakin banyak jugaklah kesalahan yang kita ungkapkan. Orang puteh kata, "You Say It Best, When You Say Nothing At All".

Kurangkan berkata-kata lebih baik sebenarnya. OK. Nasihat ni untuk aku juga. Jom sama2 kita jauhi daripada "cakap tak serupa bikin" ni. Orait? =)
Read On

Kesian. Terlalu Agungkan Cinta Sebelum Kahwin

40 comments 12 November 2011
Bila sebut melayu. Perkara yang sinonim dengannya adalah cinta. Melayu = cinta.

Korang tengok je sendiri kat facebook. Setiap masa pasti ada yang buat status pasal cinta. Pasangan. Share quote cinta yang tak hape-hape. Asal nampak bende tu macam sweet je bunyinya, terus share. Makna? Entah.

Ya, cinta tu tak salah. Memang cinta tu adalah fitrah. Tapi, benda tu boleh dikawal kot. Jangan terlalu obses dengan cinta. Sampai rasa hidup sangat lonely takde boifrend/girlfrend. Siap kata "aku takde orang sayang". Perghh.!! Memang loser la tak boleh hidup tanpa cinta. Mak bapak, engko campak mana?

Lebih lagi kat engkorang yang suka tayang gambar balaks, aweks sendiri kat facebook. Siap berbaby-honey, muax muax, dan macam-macam lagi status yang boleh memuntah hijaukan orang lain yang baca. Bluuweekkk..!!!

Kesian. Buat engkorang yang terlalu taksub dengan cinta, sampai bagi sepenuh hati kat insan yang belum lagi halal bagi engko. Kesian. Tu je yang mampu aku katakan.

Kesian sebab apa? Sebab orang tu belom confirm lagi jadi suami atau isteri engko. Tapi, jiwa, perasaan, hati, semua engko dah bagi kat dia. Sampai engko tutup hati kat orang lain. Buatnya dia tinggalkan engko. Atau keadaan tak mengizinkan.

Terpaksa berpisah. Dah engko menangis 48 jam sehari. Jadi macam Kasim Selamat. Nak terima orang lain dalam hidup dah tak boleh. Sebab hati engko dah pun ada kat "jantan tak guna" tu. Sebab tu aku kata. Kesian..

Akhir kata, bila cakap pasal cinta ni. Buat biasa-biasa sudah. Tak payah nak obses-obses sangat. Bukankah sederhana itu lebih baik?
Read On

Blogger Delete Entri Selepas Ditegur. Kenapakah?

35 comments 09 November 2011
Blogger delete entri

Baru2 ni ada satu blog, dia delete entri dia selepas ditegur oleh kebanyakan blogger kat ruangan komen. Entri dia macam nak menunjukkan kejahilan dia dalam agama.

Tak lama lepas ditegur, dia pon delete entri dia, tanpa apa-apa warning.

Persoalan yang timbul, adakah dia delete entri dia sebab dah sedar lepas ditegur? Atau sebab dia marah dan tak nak panjangkan lagi isu tu?

Jawapan yang tak pasti. Tapi, aku harap sebab dia sedar kesalahan dia.


Aku diblock kat facebook

Dalam kes lain. Aku tegur sorang gadis ni kat facebook. Dia share gambar bermekap lebih-lebih. Pakai contact lens warna, siap pakai bulu mata palsu lagi.

Aku pun kata kat dia. "Jangan tabarruj sangat dalam berfesyen".

Dia cakap kat aku, jangan sibuk. Dia tak pernah pun kacau hidup aku. Kenapa aku nak kacau hidup dia? Lepas tu aku terus diblock dari facebook dia. Adehh..

Kes ni jawapannya jelas. Dia block aku bukan sebab dia sedar kesalahannya. Tapi sebab tak nak terima nasihat. Biasa la, realiti hidup. Manusia pantang ditegur.


Ada jugak jenis manusia yang terima teguran. Siap ucapkan terima kasih lagi atas nasihat yang diberi. Woah, sungguh postitif. Bagus, susah nak jumpa manusia camni. Tapi, yang bestnya. Ucapan terima kasih semata-mata. Tapi, tiada perubahan yang dibuat. Haha, adehh lagi sekali..
Read On

Hukum Makan Binatang Sembelihan Yang Timbul Rasa Kasihan

20 comments 07 November 2011
Orang melayu kita ni selalu dipengaruhi dengan mitos orang tua-tua. Menurut diorang, kita tak boleh makan binatang sembelihan kalau timbul rasa kesian kat binatang tu. Uiks, betul ke? Sejauh mana kebenarannya?


Soalan :
Apakah hukumnya memakan makanan yang halal dimakan yang ketika kita menyembelihnya (cth, ayam) atau memotongnya (cth, ikan) hidup-hidup secara tiba-tiba timbul perasaan belas kasihan pada binatang tersebut. Adakah binantang tersebut halal dimakan?.

Jawapan :
Binatang sembelihan tersebut halal dimakan sekiranya menepati syarat-syarat sah sembelih. Manakala perasaan belas kasihan yang timbul tidak mempengaruhi status halal atau haram binatang sembelihan tersebut.

- Sumber JAKIM


Jelas kan dengan jawapan di atas? Oleh tu, lepas ni jangan memandai buat hukum sendiri lagi ye. Walaupun timbul rasa kesian, samada korang penyembelih atau tukang lihat je. Korang masih boleh, dan halal makan binatang tu. Sebab syarat-syarat penyembelihan dah pun dipenuhi. Orait?
Read On

Gelagat Budak-Budak Menyakat Lembu Korban

9 comments 06 November 2011

Gambar hiasan dari pokcik google


Masa kecik-kecik dulu, apa yang korang suka sangat bila hari raya Korban?

Aku? Aku mesti la excited nak tengok lembu yang ditambat kat surau. Sebelum lembu tu disembelih, aku dengan geng aku mesti batak nak mengacau lembu yang tengah cuak tu. Ngeh, ngeh (gelak jahat)..

Bukan main seronok tengok lembu. Ambik ranting kayu, cucuk-cucuk punggung lembu tu. Nak cucuk kat depan tak berani, sebab ada tanduk. Tu yang cucuk kat belakang je. Haha..

Mana yang takut nak dekat. Main baling batu pulak. "WOI", sekali kena marah dengan orang surau. Baru terkedek-kedek melarikan diri. Kahkah..

Seronok menyakat lembu. Dok cucuk sini-sana. Tak tengok kiri kanan, atas bawah. Sekali, "pyekkk". Pergh, memang best. Sudah terpijak "hasil" lembu tu. Sia-sia kena gelak dengan kawan-kawan. Haha, padan muka.

Lembu tu pon perhati je gelagat budak-budak yang dok menyakat dia dengan senyum sinis. "MmmOoo" (amekkaw), kata lembu tu. OK gak la kot. Dapat gak lembu tu hiburan yang terakhir dalam hidup dia. Kehkeh..

Bila dah sampai masa, lembu disembelih. Hati rasa kesian kat lembu tu. Meronta-ronta lepas disembelih. Ada yang terus balik rumah. Takut tengok darah kot.

Konon kesian. Tapi, bila dapat daging korban. Mak masak buat buat rendang. Pergh, habis pulak. Selera hingga menjilat jari. Ahaks..
Read On

Selamat Menyambut Hari Raya Alidiladha 1432 Hijrah

12 comments 05 November 2011
Assalamualaikum semua. Apa khabar?

Di kesempatan ni, aku nak mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kat semua pembaca blog Jejaka Terhangat.

Walaupun kat Malaysia hari raya aidiladha tak disambut meriah macam hari raya aidilfitri, tapi janganlah kita lupa kisah istimewa disebalik sambutan hari raya ni.


Apa itu Aidiladha?

Aidiladha merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dan ketabahan isterinya, Siti Hajar dan juga kesabaran anaknya, Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Aidiladha juga disebut dengan nama Hari Raya Korban.



Sembelih lembu aktiviti wajib di aidiladha


Aidiladha jugak disebut sebagai Hari Raya Haji. Sebab, perayaan ni jugak adalah untuk meraikan jemaah haji yang berada ni tanah suci Mekah.


Tahukah anda kisah sebalik Hari Raya Aidiladha?

Seperti yang aku nyatakan tadi, ibadah haji adalah untuk memperingati peristiwa yang dilalui oleh Nabi Ibrahim dan isterinya dalam menjalankan perintah Allah.

Sebab tu jemaah yang berada di tanah suci, sama ada ketika mengerjakan umrah atau haji, mereka difardu atau dirukunkan selepas tawaf di Batitullah al-Haram, menunaikan sai iaitu berulang alik dari Safar ke Marwah sebanyak tujuh kali. Ia bertujuan mengingati kembali falsafah penderitaan yang ditanggung Siti Hajar.

Untuk ketahui kisah ni dengan lebih lanjtut. Sila ke [ sini ] ye.


Sekali lagi aku nak ucapkan, Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua. Raya jangan lupa datang rumah yek. Ngehh..=p
Read On

5 Simptom Blogger Tegar

21 comments 04 November 2011
Korang blogger? Tegar atau tak? Nak tau samada korang blogger biasa-biasa, atau blogger tegar. Nilai la sendiri, berdasarkan point2 berikut:



5 simptom blogger tegar


1. Rasa tak sedap hati bila tiada internet

Bila line problem, tak boleh bukak blog. Hati mula rasa tak senang. Gelisah. Makan tak lena. Tidur tak basah. Punggung rasa panas. Tak senang duduk memikirkan keadaan blog. Bila hati dah tak tertahan, sanggup pergi ke cyber cafe berdekatan, semata-mata untuk bukak blog sendiri.


2. Sumpah seranah bila blog tak dapat access

Bila office atau pihak universiti block blog korang. Hati mula rasa panas. Mulut membebel-bebel dok menyumpah. Kadang-kadang, perkataan "bodoh" terkeluar dari mulut tanpa sedar.


3. Sanggup pening kepala perah idea

Sehari tak update blog, hidup rasa macam tak complete. Sanggup pening kepala hanya untuk mencari apa jua idea untuk publish entri baru. Adakalanya, rela perah otak sampai kena demam panas.


4. Rela bersengkang mata untuk promote blog

Blogger tegar sanggup buat apa je untuk promosikan blog sendiri. Ping kat group, facebook, komen kat blog orang lain, dengan harapan diorang datang balik ke blog korang, dan sanggup tak tido malam hanya untuk buat blogwalking.


5. Tidak boleh renggang dengan laptop

Laptop dilayan macam bini sendiri. 48 jam sehari laptop pasti ada di sisi. Keluar ke mana pun mesti dengan laptop. Bila ada idea, blog pon terus diupdate on the spot. Kalau boleh, dalam toilet masa meneran pon nak bukak laptop, mengadap blog.


Ha, camne? Simptom-simptom di atas ada pada korang tak? Kalo ada, TAHNIAH. Korang disahkan mengidap penyakt "Blogger Tegar". Ahaks..
Read On

(Gambar) Proses Pembedahan Ke Atas Laptop Sendiri. Yezza

20 comments 03 November 2011
Seperti yang aku kata dulu. Bini pertama, aka laptop aku dah tahap kritikal. Pasal internal fan dia dah failure, tak berfungsi. Walaupun aku pakai external fan cooler, tapi ia tak efficient.

Bila run banyak program sekaligus, processor pon jadi sangat panas, dan "pap", laptop aku pon terpadam dengan sendiri. Tahniah..

So, aku pon ambil langkah drastik. Membedah laptop aku sendiri. Tukar external fan aku jadi internal. Fan yang dah rosak dalam tu aku campak jauh-jauh. Ngehh..

Meh tengok gambar proses penukaran kipas dalam laptop aku:

1) Bukak casing kat internal fan



2) Tukar kipas yang rosak kepada kipas yang elok.





Aku gunakan kipas luaran, gantikan kipas yang dalam. Power source, USB.


Tak puas hati dengan kipas dalaman je, aku ambik kipas external. Dan LEKATKAN kipas-kipas tu betul-betul pada lubang casing laptop tu. Supaya sistem pengudaraan dia lebih sejuk. Kehkeh..


3) External fan diletakkan betul-betul pada lubang casing



Orait, selesai. Laptop aku dah selamat dibedah, dan diubahsuai. Proses nampak simple. Itu sebab aku dah permudahkan gambar tu. Padahal, leceh jugak nak matchkan kipas dalaman yang diganti tu.

Takpela, sekurang-kurangnya laptop aku dah boleh beroperasi macam dulu. Bahkan, lebih bagus lagi. Sebab, cooling system dia dah jadi lebih sejuk. Ahaks..

Okey, nampaknya tak jadi angkat bini lain. Sebab, bini ni masih boleh jalankan tugas dia. Pakai selagi boleh pakai. Ye dop? =p
Read On

Blogger Kena Berani Keluarkan Pendapat Sendiri

13 comments 01 November 2011
Dulu aku pernah buat entri pasal, "apa sebenarnya yang orang nak baca dari blog kita". Dan aku nyatakan, biasanya pembaca lebih berminat baca entri berbentuk pendapat.

Jadi, sekiranya blog korang jenis SEO. Atau jenis copy paste sumber daripada internet. Ambik gambar dan letak dalam blog korang tanpa elaboration. Aku yakin, blog korang takkan dapat tempat di hati pembaca. Follow pon diorang tak nak.

Oleh tu, masa tulis tentang satu isu, pastikan nyatakan sekali pendirian korang tentang isu tu. Keluarkan pendapat sendiri. Jangan takut pendapat korang tu salah.

Kalau pendapat korang salah, lagi best. Nanti ramai datang kondem. Ahaks..

OK, gurau je tu..

Maksud aku, walaupun nak nyatakan pendapat sendiri. Pastikan korang dah research dulu betul-betul tentang isu tu. Supaya kalau orang kondem, korang boleh counter balik. Dengan jawapan yang logik dengan sumber yang kukuh.

Blogger yang kamikaze (berani mati), biasanya lebih banyak pengikut.

Tapi, nak kamikaze tu pastikan korang di jalan yang betul la. Jangan dah tau salah, tapi bodoh sombong. Tak nak terima pendapat orang lain. Nanti kena pulau dengan blogger lain baru padan muka. Ngehh..=p
Read On
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...