Inilah Sebabnya Lelaki Asyik Kondem Perempuan

29 comments 31 October 2011
Bila kita perhatikan kat blog-blog, ataupun kat facebook. Kita dapat tengok, banyak status, atau post-post lelaki yang kondem perempuan kan?

Lebih-lebih lagi pasal aurat. Asyik perempuan ke kena. Macam la lelaki ni takde aurat kan?

OK, firstly, aku nak tekankan. Itu bukan KONDEM. Tapi NASIHAT..


Blog aku pun biasa lebih tumpukan kat perempuan. Tak bermaksud aku diskriminasi perempuan. Tak. Sebab, post, entri nasihat untuk lelaki pun aku ada buat jugak. Cuma macam aku kata. Penekanan lebih kepada perempuan.


Kenapa sibuk2 nak nasihat perempuan je? Lelaki lagi banyak jahat la..

Memang, realiti dunia ni lelaki lagi banyak jahat daripada perempuan. Yang merogol, merompak, pecah rumah. Mostly adalah lelaki.

TAPI, kebiasaannya, orang akan buat jahat BILA NAMPAK PELUANG. Dan peluang pulak diberikan oleh mangsanya sendiri.

Contoh, perogol. Dia nampak perempuan berseorangan kat lorong. Dia nampak peluang untuk merogol. Mesti la dia tak nak lepaskan peluang tu kan?

Kes rompak. Bila rumah tu tak berkunci dengan betul. Peluang untuk perompak pecah masuk. Rugi la kalau dia lepaskan peluang tu.

Kes paling baru, aku dapat maklumat daripada kawan perempuan aku semalam. Kawan dia kena halau family sebab pregnant. Boifrend dia entah ke mana.

Nampak tak?

Dalam kes berzina. Last-last yang jadi mangsa adalah PEREMPUAN. Bila dah pregnant, boifren lari. Pastu kena halau dengan family, baru nak menyesal. Meraung macam orang histeria.

Aku tak tau dia menyesal sebab pregnant, atau sebab pernah berzina.

Ada beza tu. Menyesal sebab berzina. Tak payah tunggu pregnant pon dah kesali, sedar apa yang dia buat tu salah. Dia pun berhenti berzina.

Menyesal sebab pregnant pulak, menyesal masa berzina dulu tak suruh boifrend dia pakai kondom. Dengan tu, boleh la diorang berzina berkali-kali lagi. Tanpa risau mengandung.


Konklusi

So, lelaki nasihat perempuan (atau korang cakap kondem. Mana-mana je la), supaya korang sedar, dan TUTUP PELUANG untuk lelaki buat jahat kat korang. Sebab, yang sengsara di akhir episod nanti adalah korang sendiri jugak.

Ketahuilah, lelaki memang jahat. Dan, orang jahat memang suka ambil peluang. Jadi, janganlah sengaja bagi peluang kat lelaki untuk ambil kesempatan kat korang.


p/s: Aku dah muak, jelik, menyampah dengar cerita perempuan menangis sebab pregnant hasil zina. Ini la manusia, selagi perut tak buncit. Selagi tu takde kesedaran. Hudud. Bilakah boleh terlaksana? *Sigh
Read On

Terbaek: Fesyen Ni Khas Untuk Pemakai LEGGING Sahaja..!!!

22 comments 30 October 2011
Tahu tak korang apa persamaan pemakai legging dengan scuba divers (penyelam)?

Betul tu. Kedua-duanya berseluar ketat:


Pemakai legging



Penyelam


Jadi, untuk lebih persamaan.. Apa kata kita matchkan pemakai legging dengan kasut ni:


Perghh, memang TERBAEK..Matching sangat..!!

Dengan ini, si pemakai legging hanya perlu cari kolam, lombong, ataupun parit yang berdekatan. Pastu boleh la terjun, dan mula menyelam..

Sekiranya korang pemakai legging, jangan lupa dapatkan kasut tu yek.


SELAMAT MENYELAM wahai pemakai LEGGING sekalian..!! Ahaks..
Read On

Penyokong Bola Bakar Bendera: Berita Betul Ke Ni Weh??

10 comments

SEORANG lelaki yang dipercayai penyokong pasukan bola sepak Negeri Sembilan dibelasah teruk di Stadium Shah Alam malam tadi selepas perlawanan akhir Piala Malaysia, Terengganu menentang Negeri Sembilan.

Lelaki tersebut dibelasah beramai-ramai oleh penyokong bola sepak Terengganu kerana tindakannya yang didakwa telah membakar bendera Negeri Terengganu serta mencetuskan provokasi setelah pasukan Terengganu tewas 1 - 2 kepada Negeri Sembilan.

Lelaki tersebut dikatakan mencetuskan provokasi dengan membakar bendera Negeri Terengganu di kawasan tempat letak kereta penyokong Terengganu. Rakan-rakan yang cuba menyelamatkannya juga turut terkena pukulan sekumpulan penyokong Terengganu yang berang dengan tindakan itu.

Tindakannya yang cuba menyelamatkan diri dengan melarikan diri ke dalam sebuah bas penyokong Terengganu memburukkan lagi keadaan. Meskipun ada segelintir penumpang yang simpati, lelaki tersebut terus dipukul. Sumber - Free Malays


Dah menang pun bakar bendera? Betul ke?

Wujud ke orang sengal camni? Dah menang, lagi mau provoke pihak lawan yang kalah, bakar bendera diorang. Memang sah-sah la kena belasah.

Yang paling aku tertanya-tanya. Sahih ke artikel ni?

Setakat ni, aku dah try search lebih lanjut pasal isu ni kat akhbar yang diiktiraf. Tapi, tak jumpa pun lagi. Yang aku jumpa, hanyalah blog-blog blogger gile SEO yang terus share artikel ni tanpa usul periksa.

Mana tau yang sebenarnya, orang yang meniarap tu gembira sangat sebab menang, sampai dapat sawan ke. Siapa tau?

Kalau ada antara korang yang dah jumpa sumber yang boleh dipercayai, tolong bagitau aku yek.

Tapi, selagi belum dipastikan kebenaran sebalik gambar ni, tolong jangan share, berbalah sesama sendiri sebab isu yang masih tak jelas ni.

Setakat ni kat facebook pun aku dah nampak, penyokong dua-dua negeri dah berbalah. Benda ni serius, boleh timbulkan pergaduhan dalam negara sendiri. Jadi, selagi belum disahkan kebenarannya, tolong la jangan perbesarkan isu ni.

Aku terus berharap, artikel ni tidak benar. Kalau betul, sangat sedih. Sebab kes ni dah pun jadi tajuk thread kat forum indonesia. =(

Apapun, tahniah pada skuad Negeri Sembilan atas kemenangan ke atas Terengganu semalam, sekaligus jadi juara Piala Malaysia buat kali ke 3. Tahniah, tahniah..!!

p/s: Bila la Selangor nak merampas tahta balik ni. Ngehh..
Read On

Degilnya Lelaki Dan Perempuan Atas Perkara Ini

13 comments 29 October 2011
Soalan aku untuk korang. Antara lelaki dan perempuan, siapa lagi degil?

Aku sendiri tiada jawapannya. Tapi, baik lelaki dan perempuan. Masing-masing ada degilnya yang tersendiri.


Degil lelaki yang paling jelas adalah ISU ROKOK..

Mana yang perokok tegar tu, kita ceramahkan dia sampai telinga dia berdarah pun, habis ceramah rokok jugak yang dia cari.

Letak pistol kat kepala. Pilih samada rokok atau mati. Aku rasa, rokok jugak yang dia pilih. Harga rokok naik? No hal la. Duit boleh pinjam kat kawan-kawan.

Korang tampal poster sebesar mana pun pasal bahayanya rokok. Kat kotak rokok tu sendiri ada gambar bayi hitam, paru-paru berkerak. Ada diorang kesah??

Ini la degilnya lelaki. Bila dah ketagih rokok. Cakap la apa pon kat dia. Pasti DEGIL..


Degil perempuan, paling ketara dalam isu fesyen, tayang gambar..

Fotogediks, yang suka berposing depan kamera. Yang taksub dengan fesyen. Pastu upload kat blog, kat facebook untuk tatapan semua orang. Diorang ni korang nasihat la macam mana pun. Usah harap nak makan saman.

Yang aku paling salute. Gambar dicuri, orang lain buat profile palsu. Dia boleh tak serik lagi tu. Walaupun marah-marah, identiti diciplak. Esok-esoknya upload lagi gambar bajet retis dia kat facebook. Perghh, memang terbaek level kedegilannya.!!

Agaknya nak tunggu gambar diedit, dibogelkan, maruah dah tergadai, baru nak menyesal, nangis tak berlagu kot. Macam kes sorang kawan aku dulu.

Gambar dia bertudung pun dicilok, pastu diedit untuk video seks kat youtube. Masa tu, baru terhegeh2 nak mintak aku ajarkan dia, camne nak delete facebook.


Lelaki dan perempuan. Bila orang sekeliling korang bagi nasihat. Tolongla, sekurang-kurangnya dengar. Dan ambil inisiatif untuk berubah. Jangan masuk telinga kiri, sesaat lepas tu dah keluar kat telinga kanan.

Best sangat ke jadi DEGIL, yang tak kena tempatnya? Jawab..Jawab..!!!
Read On

Blogger Adalah Hipokrit

28 comments 28 October 2011
Aku ada ternampak status sorang kawan kat facebook. Menurut dia, kawan dia kata blogger ni semua hipokrit.

Maksud dia, blogger tulis semua benda yang elok je pasal dirinya kat blog. Sok suci gitu. Macam dia la orang paling perfect kat dunia ni.

Aku rasa aku faham, apa yang dia menyampah dengan blogger, sampai kata blogger ni hipokrit.

Situasinya sama macam aku menyampah dengan artis. Bila menang anugerah, mula la bagi ucapan camni:


"Alhamdulillah, syukur sangat. Allah bagi rezeki kat aii untuk menang award wanita paling popular pada malam ini"


Grrr..!! Kan sangat jelas hipokritnya. Nak berpura-pura pun tak payah la nampak sangat kot. Ahaks..

Kalau blogger pulak, yang jenis suka tulis macam ni kat blog:


"Saya tau, saya banyak kelemahan. Tapi saya cuba untuk jadi terbaik. Apa hak awak nak hina saya camtu. Saya tak pernah kacau awak tau"


Bila kita baca entri dia, "Alahai, Kesian. Innocent betul budak ni". Tapi, jujur aku kata. kadang-kadang, aku pon menyampah gak kat blogger yang terlalu innocent camtu. Yela, nampak benor saje nak menunjuk kebaikannya kat orang.

So, bila ada orang kata - Blogger adalah hipokrit -. Aku tak salahkan dia. Sebab, memang sifat semulajadi manusia ni adalah hipokrit. Tak kira la blogger ke bukan. Sama je.

Tak perlu kata benci orang hipokrit. Sebab, tu bermakna korang benci pada diri sendiri. Tak percaya, cuba renungkan balik.

Pernah tak korang berpura-pura dengan kenalan, ahli keluarga korang??

Aku yakin, jawapannya dah pastila PERNAH. Ye dop?
Read On

Perihal Anak Angkat: Isu Yang Diambil Remeh Oleh Orang Kita

21 comments 27 October 2011

Banyak aku dengar keluarga yang anak angkat. Maksud anak angkat kat sini, keluarga jaga anak tu sejak kecil. Dah jadi macam ahli keluarga sendiri.

Tapi, tahu tak korang. Walaupun namanya anak angkat, tapi dia tetap bukan anak sendiri. Haram dibinkan kepada suami korang.

Dan dia juga tidak menjadikan anak angkat kamu sebagai anak kamu sendiri. Panggillah anak angkat itu dengan berbinkan kepada bapa mereka sendiri, cara itulah yang lebih adil di sisi Allah.
(Surah al-Ahzab, ayat 4 dan 5)

Kalau anak angkat tu lelaki, aurat korang dengan dia sama macam lelaki ajnabi. Seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. Batal air sembahyang kalau tersentuh kulit. Dan korang boleh kawen dengan anak angkat korang tu.

Fuhh, nampak sangat serius kat situ..

Tapi malangnya, tak ramai yang berilmu pasal isu ni. Yang dia tau, anak angkat sama macam anak betul. Boleh salam, peluk, bagi cium kasih sayang.

Erk..!! Kalau budak tu kecik lagi boleh la. Tapi, kalau dia dah baligh. Tanggung lah korang dosanya.


Anak susuan VS anak angkat

Soal nasab ni mana boleh ambik ringan. Sebab dia boleh bagi pengaruh pada ibadah kita. Kalau nak ambik anak angkat yang masih bayi, baik pastikan budak tu jadi anak susuan korang.

Syarat jadikan anak susuan, bayi tu masih bawah 2 tahun. Susuan pulak sampai dia 5 kali kenyang.



Zaman sekarang ni, perempuan yang belum kawen pon boleh susukan bayi. Dengan bantuan pil hormon. Takde masalah dah nak ambil angkat dan susukan dia.


Bahaya susukan bayi orang

Tapi awas. Jangan seronok main susukan bayi orang lain. Kalau tak, anak orang pon jadi anak susuan korang. Kesannya, budak tu dengan korang tak batal air sembahyang. Anak korang dengan budak tu tak boleh kawen sampai bila-bila.

Sebab tu, setiap anak susuan kena pastikan ke mana dia pergi. Buatnya masa depan nanti dia terkawen dengan anak korang. Udah jadi hal. Nak taknak, diorang kena berpisah secara fasakh.

Anak susuan sama hukumnya dengan anak sendiri. Cuma bezanya, dia tak dapat bahagian dalam harta pusaka.


Bagi sesiapa yang tak jelas pasal nasab. Aku nasihatkan, korang dengar ceramah Ustaz Kazim Elias. Tajuknya Keluarga 69. Penjelasan Ustaz memang superb. Senang nak faham.

Aku nak upload, tapi video tu dah rosak. Korang cari sendiri je la yek. Ilmu tu, jangan nak berkira sangat. =p
Read On

Akhirnya Bini Nombor Satu Aku Kecundang Juga

21 comments 25 October 2011


Uwaa, sedih. Setelah hampir 5 tahun setia. Akhirnya bini aku nombor satu, aka laptop aku kecundang juga. Ada sedikit malfunction. Kipas dia dah mampos. Kesannya, laptop aku cepat panas. Pastu terpadam sendiri.

Laptop lama aku pernah kena nasib yang sama. Mungkin laptop Acer ni memang kureng sket pada jangka hanyat kipas dia kot. Kalo hantar kedai repair, mau kena dekat RM100 ni.

Iye, aku tau. Mesti korang tanya. "Awat tak pakai external fan?" Aku guna. Tapi dia tak berapa nak efisien berbanding kipas internal.

Model laptop aku Acer Aspire 5630. Processor Core 2 Duo. Bila kipas takde. Memang confirm cepat panas. Bila run banyak program sekaligus, laptop pon mati.

Uwaa, lagi sekali.

Takpe, kalau aku dah tension sangat. Asyik mati je kerja. Akan ku bedah laptop ni. Ubahsuai sendiri mana yang boleh diubah. Alang-alang laptop ni dah nazak. Baik operate sendiri. Manala tau dia boleh bernafas balik ke nanti kan? Kehkeh..

Kalau operation tak berjaya. Agaknya kena angkat bini lain la jawabnya. =p
Read On

Apa Yang Korang Faham Dengan SEO??

18 comments 23 October 2011
Bila cakap pasal SEO, rasanya ramai yang blur. Dulu, aku pon sama. Sepatah haram tak faham. Mende natang SEO ni? Apa kepentingannya dalam blog?

SEO tu adalah Search Engine Optimization. Sebenarnya, banyak faktor yang menentukan berapa bagusnya sesuatu SEO tu. Tapi, aku kat sini aku hanya nak focus pada KEYWORD.


Apa peranan keyword dalam SEO?

Katakunci (keyword) ni biasanya merujuk pada "perkataan apa yang orang taip kat search engine untuk cari sesuatu maklumat". Contoh search engine, Google.


Contoh keyword: justin bibir


Bila seseorang nak cari info kat Google, dan dia key "justin bibir". Hasil carian nombor satu (yang paling atas) adalah video youtube. Ini menandakan keyword tu dah dimonopoli oleh youtube.

Penting bagi blog kita berada paling atas dalam carian sesuatu keyword. Supaya, ia dapat tingkatkan sedikit sebanyak trafik blog kita. Sebab, dah pastila carian yang paling atas orang akan klik dulu kan?


SEO pada gambar.

Keyword penting bukan pada perkataan je. Tapi, kadang-kadang dengan gambar pon orang boleh masuk ke blog kita. Melalui "google image".


Sebab tu masa nak upload gambar kat blog korang, pastikan gambar tu dah dinamakan mengikut "keyword yang sesuai". Jangan main hentam je, "12312343.jpg" atau "werwur234324.jpg". Nanti gambar korang tak keluar pulak kat google image. Kan dah satu kerugian kat situ.


OKEY, tamat sudah kelas SEO ringkas daripada aku. Walaupun ilmu SEO penting dalam blog. Tapi jangan pulak sampai over used. Takut blog kita jadi bosan pulak nanti. Sikit-sikit tu buleh la.

Kalau tak faham buleh tanya kat komen. Orait geng? =)
Read On

Kenapa Perempuan Lebih Panjang Umur Berbanding Lelaki??

15 comments 22 October 2011

Fakta: Umur perempuan lebih panjang berbanding lelaki.

Korang percaya tak dengan fakta di atas?

Kalau tak percaya, sila percaya jugak. Baca sendiri keratan berita ni.

TOKYO - Jepun mempunyai 47,756 rakyat yang berusia 100 tahun ke atas, kebanyakannya adalah wanita. Kementerian Kesihatan, Buruh dan Kebajikan semalam menyatakan bahawa ia merupakan peningkatan sebanyak 3,307 orang berbanding setahun lalu. Sebanyak 87.1 peratus daripada mereka adalah wanita. - Berita lanjut di sini

Walaupun tu statistik kat Jepun. Tapi, tak mustahil statistik tu boleh diguna pakai di serata dunia. Aku sendiri pon selalu perhatikan. Kebanyakan orang kita ni ramai yang dah tiada atuk. Tapi, nenek masih hidup kan?

Opah aku sendiri pun dah umur hampir 100 tahun. Tapi masih sihat, pendengaran masih jelas. Atuk aku dah lama meninggal dunia. Sebab sakit tua.


Kenapa perempuan lebih panjang umur?

Menurut salah sorang student nursing, perempuan lebih panjang umur sebab ciri biologi istimewa dalam badan perempuan tu sendiri. Iaitu "haid".

Darah kotor dibuang dari badan perempuan sebulan sekali. Segala kekotoran dalam darah pun dibuang sama. Sekaligus jadikan badan perempuan lebih sihat.


OK, lelaki sekalian korang jangan jeles pulak yek. Korang pun boleh dapatkan badan yang sihat dengan jaga pemakanan. Selain tu, jangan lupa bersenam. - Pesanan kementerian kesihatan. =p
Read On

"Sumpah Aku Tak Cari Lain"

40 comments
"Wahh, cantik giler awek tu. Kalau dapat, sumpah tak cari lain"

Kita selalu dengar lelaki akan cakap camtu bila nampak perempuan cantik dan comel. Ye la kan, nama pun lelaki. Teruja bila tengok gadis dahi licin.

Itu yang siap nak bersumpah segala. Lelaki ni beranggapan, kalau dia dapat jadikan perempuan cantik tu sebagai isterinya, maka beruntunglah dia dunia akhirat.

Adoii, lelaki sekalian..

Tolongla jangan memperbodohkan diri korang dengan keluarkan penyataan camtu lagi. Apa yang mendorong korang ungkapkan ayat tak matang tu adalah NAFSU. Nafsu suka pada kecantikan. Dan kecantikan dunia tak pernah kekal.

Kalau betul la lelaki rasa beruntung bila dapat perempuan cantik. Jawab ni. Kenapa Nora Danish, Erra Fazira, bercerai lepas baru kahwin? Bukankah masyarakat kita labelkan diorang sebagai artis yang cantik, comel, seksi?

Iye, memang kecantikan tu pun dituntut masa mencari calon isteri. Tapi ianya bukanlah yang utama. Lagipun, lelaki kan jenis cepat bosan.

Harini, bila tengok dia, waahh, cantik macam bidadari. Esok-esok dah nampak dia sama je macam orang lain. Takde beza pun.

Cantik rupa paras takkan menjamin apa-apa dalam perhubungan. Tapi, kekuatan agamalah yang membawa kesejahteraan rumahtangga di dunia dan akhirat. Ingat tu.
Read On

Pakai Apa Yang Manusia Suka. Tapi Pastikan Allah Pun Suka

8 comments 21 October 2011

Bila cakap pasal fesyen, isu ni takkan pernah selesai. Kenapa? Sebab, mustahil la manusia ni nak puas hati dengan satu fesyen sahaja. Mesti nak upgrade fesyen sedia ada, dari semasa ke semasa.

Dalam Islam memang tak larang berfesyen. Malah, Allah sendiri suka hamba-Nya kelihatan cantik. Tapi, berfesyen tu biarlah bebas daripada TABRRUJ.

Haritu, ada sorang aweks kat facebook upload gambar 2 orang perempuan yang tengah berposing. Kedua-dua perempuan tu bertudung, tapi fesyen melebih-lebih. Lengan 3 suku, nampak bentuk badan dan kaki. Berposing bajet model.

Dia kata 2 orang perempuan tu cantik. Suka sangat tengok diorang. Kalau boleh nak jadi macam diorang.

Aku pun mencelah. "Ini mangsa fesyen, jangan diikut". Dia balas, "Biarla, takde sape2 nak marah pun. Huhu". Aku malas nak cakap panjang, aku balas camni:


"Nak nampak cantik kat mata manusia tu tak salah, tapi biarlah kat mata Allah pun kita nampak cantik jugak"


Seminit lepas tu, terus dia delete gambar tu. Dia delete samada sebab marah kat aku, atau sebab dia terkesan dengan nasihat aku, Wallahualam.

Tapi bagusla, sekurang2nya satu gambar yang berunsur tabarruj dah hilang dari facebook. Ngehh..



Mana anda pilih. Fesyen Manusia suka tengok atau fesyen ALLAH suka tengok?


Ada kalanya manusia ni terlupa. Sebab tu perlu ditegur. Jadilah kawan yang baik. Tegur kawan yang buat khilaf, sebagai peringatan untuk diorang.

Tegur tak bermaksud kita malaikat. Tapi, dengan teguran, secara tak langsung ia dapat mengingatkan jugak diri kita sendiri. Kan bagus camtu.
Read On

This Is My CELCOM. How's Yours..??

20 comments 20 October 2011

Horrayy..!! Congratulations Celcom. You have successfully upgrading your customers patience level.

p/s: Celcom sucks. Message sending always failed lately. Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...!!!!!
Read On

Churp-Churp VS Says.my: Mana Lagi Best Nak Buat Duit??

14 comments

Aku rasa ramai yang dah tau apa itu Churp-churp dan Says.my kan?

Kedua-dua ni adalah platform pay per click. Di mana korang akan dibayar mengikut kadar yang company tu tetapkan. Biasanya, Churp-churp dengan Says tawarkan 20 sen setiap link campaign yang telah diklik.

Bloggers pun boleh ambil peluang daripada kedua-dua platform ni untuk jana pasif income. Selain bersumberkan nuffnang atau innity.


Apa perbezaan antara dua company ni. Mana satu yang lebih bagus?

Kedua-duanya pun ada pros dan cons yang tersendiri.


Perbezaan 1:

Says.my: Ada limit untuk setiap campaign sharer. Biasanya RM10 seorang.
Churp-churp: Tiada limit untuk individu. Boleh kumpul klik sebanyak mungkin.


Perbezaan 2:

Says.my: Upadate jumlah klik yang telah kita kumpul sekurang2nya sejam sekali.
Churp-churp: Tak tentu bila dia update. Sabor je la.


Perbezaan 3:

Says.my: Bank in terus dalam akaun. 2 minggu proses cash out selesai.
Churp-churp: Wang terkumpul dihantar secara pos dalam bentuk cek. Ambil masa hanpir 2 bulan untuk proses cash out selesai sepenuhnya.


Walaupun churp-churp tiada limit untuk setiap individu. Tapi, berdasarkan pemerhatian aku. Susah untuk dapatkan jumlah klik churp-churp.

Mungkin sebab orang yang klik link campaign kita tu perlu pastikan iklan tu kena habis load betul-betul dulu, baru klik dikira. Berbeza dengan Says, jumlah klik lebih mudah masuk.

So, secara pandangan peribadi aku. Says.my lebih best untuk jana duit sampingan berbanding Churp-churp. Bagi sesiapa yang belum register Says, sila tekan [ sini ].

Pendaftaran adalah PERCUMA..!!

Sangat mudah. Hanya log in dengan akaun facebook. Dan proses register pun selesai. Pastu boleh la start jadi campaign sharer dan kumpul pasif income.

Good Luck..=)
Read On

Manusia Semakin Hilang Rasa Belas Kasihan

13 comments 19 October 2011
Kenapa yek? Baru-baru ni macam semakin banyak pulak aku dengar berita yang berunsur kekejaman kata dunia ni. Adakah sebab manusia semakin hari semakin hilang rasa simpati dalam diri?

Kekejaman pada manusia

Buang bayi, campak bayi dari tingkat 2 apartment. Letak bayi dalam pam tandas hanya untuk sembunyikan kelahiran anak luar nikah. Paling baru, budak kat China dilanggar, dan tidak dipedulikan oleh 18 orang yang lalu kat situ.




Kekejaman pada binatang

Binatang yang selalu dikejami baru-baru ni adalah kucing. Macam dah jadi musim pulak. Bermula dengan perempuan pijak kucing, PetKnode yang membiarkan kucing kelaparan sampai banyak yang mati, perempuan (minah saleh) bergambar bogel dengan kucing yang disiat kulitnya.

Pastu, yang ni. Tak tau la bila gambar ni.


Source - Facebook picture sharing

Dalam hadis Bukhari-Ibn Umar radiallahuanhu meriwayatkan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Seorang wanita dimasukkan ke neraka, kerana mendera seekor kucing, ia tidak memberinya makan minum sehingga mati kelaparan.

Siapa yang tak marah bila dengar berita camni kan? Tapi, walaupun kita marah, tak perlu la kita jadi "keyboard warrior" yang mencarut bagai nak rak untuk melahirkan rasa marah kita tu. Selalu aku nampak kat komen youtube dan facebook camni:

"Aku dapat orang ni, aku bunuh dia, dengan keluarga dia skali. Baru dia tau erti penyesalan" - contoh keyboard warrior yang tak guna akal.

Cukuplah sekadar kita benci akan kekejaman yang dilakukan. Dan doakan diri supaya dijauhkan dari sifat-sifat yang tak berperikemanusiaan camtu.

Simpati dan impati. Semoga sifat tu sentiasa ada dalam diri kita sampai bila-bila. Amin ya Rabbal Alamin..
Read On

Minah Gedik Taksub Dengan Korea

23 comments

Bila dah terlalu taksub dengan korea. Mamat yang tak reti cakap melayu ni pun direbut-rebutnya. Gediknye kaw. Haha..

Kepada lelaki, korang jangan nak suka sangat. Lelaki pun ramai je kantoi kegedikan berebut Lisa Surihani, Heliza. Euww..!! Tapi sekurang-kurangnya diorang Islam, reti cakap melayu kan? =p
Read On

Video Kejam: Budak 2 Tahun Dilanggar Kereta Dan Tidak Dipedulikan Oleh 18 Orang

18 comments 17 October 2011
Sangat menyayat hati. Seorang kanak-kanak berumur 2 tahun dilanggar oleh 2 kereta dan tidak dipedulikan oleh 18 orang yang lalu kat situ.

Kejadian ni berlaku di salah satu jalan di Guangzhou Foshan, China. Korang saksikan sendiri, betapa tak berperikemanusiaannya orang-orang kat sana.



Kat berita Tv3 tadi katanya budak tu sekarang dalam keadaam koma.

Aku harap kat Malaysia ni tak berlaku kejadian yang macam ni. Tak tercapai dek akal aku memikirkan, macam mana la orang boleh buat bodoh je tengok budak terlentang kat tengah jalan macam tu. Astagfirullahalazim. Sangat sadis..
Read On

Kenapa Namanya Klip 3GP??

20 comments

Aku rasa korang semua pun sedia maklum tentang filem Klip 3GP yang tengah ditayangkan kat pawagam sekarang ni. Aku tak tengok pun filem ni kat pawagam.

Aku tengok trailer je, kat youtube. Walaupun hanya 2 minit, tapi banyak scene negatif yang tak bagus untuk remaja dan kanak-kanak. Aksi rajang pun ada? Errk..!!

Yang bestnya kat trailer tu, mereka yang DISLIKE trailer tu jauh melebihi jumlah LIKE. Maksudnya masyarakat, kita masih alert tentang filem macam ni. Alhamdulillah.


Kenapa 3GP?

Bagi sesiapa yang innocent, aku rasa mesti diorang akan BLUR. Kenapa nama filem ni 3GP? Dan kenapa jadi kontroversi?

Asasnya, 3GP adalah format video yang dirakam dari telefon bimbit.

Tapi, henpon yang tak berapa nak canggih je yang masih gunakan video format 3GP. Smartphone sekarang susah nak jumpa lagi. Sebab, kebanyakannya menggunakan samada format MP4 atau AVI.


3GP dikaitkan dengan video lucah orang melayu?

Orang melayu kita ni memang hebat dalam salah gunakan teknologi. Dah la buat benda tak senonoh. Pastu nak rakam, diupload pulak kat internet.

Bila diorang tak mampu nak beli kamera video untuk rakam aksi tak senonoh diorang. Henpon tak canggih yang ada kat tangan je la yang mampu diorang pakai.

Lens 2.0 megapixel. Hasil rakaman dalam format 3GP. Sebab tu la klip 3GP sinonim dengan video lucah. Pelik sangat. Macam mana tajuk lucah camni boleh lepas masuk panggung?

Lagu Bunkface - Panik tak lepas pulak masuk radio, sebab kat lirik dia ada perkataan "REFORMASI". Dunia, oh dunia. Sangat menyedihkan.

p/: Aku ternampak ada blogger yang review filem 3GP tu. Tak sangka masih ada orang yang nak pergi wayang untuk tengok filem tu. Walaupun dah tau filem tu banyak unsur negatif dan scene yang memalukan. Ish2..
Read On

Lawak: Perbezaan Ketara Antara Facebook Lelaki Dan Perempuan

23 comments 16 October 2011
Perbezaan ketara antara facebook lelaki dan perempuan


Hehe.. Lelaki sekalian. Korang pergi check akaun facebook korang sekarang. Aku lepas tengok gambar ni kat internet, aku pun terus check facebook aku.

Dan ini hasilnya..


Wakakaka.. Mythbuster. Memang terbukti betol. Hampesss..!!!

p/s: Perempuan, kurang-kurangkan la aktiviti facebooking korang tu. Kehkeh..
Read On

Hebat, Bayi Pandai Tengok Wayang

15 comments

Semalam aku tengok movie The Thing kat panggung wayang GSC. Time syok tengok movie tu, tiba-tiba aku terdengar bunyi bayi merengek. "uweekk, uwekk"

"Pehal pulak scene ni tiba-tiba ada bunyi bayi pulak?", pelik aku dalam hati.

Lorr, mula-mula aku ingatkan bunyi bayi merengek tu datangnya dari cerita tu. Rupanya ada orang bawak bayi masuk panggung wayang. Haha, hampeh..!!

Sebenarnya, ni bukan pertama kali. Sebelum ni ada jugak aku nampak pasangan muda (yang ke mana tah otaknya), bawak bayi diorang masuk panggung.

Pastu, tengok cerita genre horror pulak tu. Tau je la kan kalo cerita seram, ada masa mesti keluar punyala scene "WARGHH...!!" Tak ke tepanjat boboi budak tu nanti?

Gila betul mak bapak sekarang ni. Mungkin masa muda dulu hantu wayang. Sampai dah kawen, dah ada bayi pun hobi tengok wayang tu tak boleh nak dibuang.

Dah la bila bayi tu menangis, orang lain dalam panggung tu rasa terganggu. Tak dapat nak focus pada filem tu. Takkan simple thing macam ni pon tak terfikir? Nak kata bodoh karang marah pulak.

Apapun, nasihat aku kat korang semua yang kaki wayang tu. Kalau dah ada anak nanti, jangan la bawak bayi korang masuk panggung. Aku rasa boleh biol anak korang tu nanti dengan sound system cinema yang "BOM BOOOM". Tapi, kalau korang nak jugak anak korang jadi biol, dipersilakan la bawak selalu. Ahaks..

p/s: Overall filem The Thing tu OK je. 3.5/5 bintang. Filem ni better daripada Klip 3GP. Sebabnya, filem ni takde langsung aksi ranjang macam filem melayu kesayangan kita tu. Memalukan bangsa.
Read On

Pembongkaran Sebenar: Penerimaan Lelaki Dan Perempuan Terhadap Pasangan Berzina

29 comments 14 October 2011
Dulu aku ada buat survey untuk lelaki dan perempuan tentang penerimaan mereka terhadap orang yang dah pernah terlanjur. Bukan terlanjur kata ye. Tapi berzina.

Surver tu dibuat pada bulan November tahun lepas. Dah hampir setahun, survey tu masih aktif dan orang ramai masih boleh vote, samada mereka terima orang yang dah pernah berzina untuk jadi teman hidup mereka ataupun tidak.

Harini aku tengok balik. Dan aku dah agak pun. Hasilnya mesti camni:

Survey (soalan) untuk perempuan:


Survey (soalan) untuk lelaki:


Keputusan survey

Berdasarkan peratus survey di atas, lelaki lebih baik. Lelaki yang terima perempuan terlanjur dan yang tak terima sangat sikit bezanya.

Perempuan pulak lebih ramai yang menentang bulat-bulat, tak nak terima lelaki yang pernah terlanjur untuk dijadikan suami. Ish-ish..


Kebenaran sebalik survey

Hmm, tapi betul ke survey ni menandakan lelaki lebih baik? Aku rasa TIDAK. Penerimaan pasangan yang dah pernah berzina MUNGKIN menunjukkan sebenarnya mereka pun pernah berzina. Ye tak?

Selalu kita baca kat paper, 6/10 perempuan remaja dah tiada dara. Sebenarnya, statistik tu jugak menandakan lelaki dah tiada teruna pun ramai. Dan, mungkin lebih tinggi berbanding perempuan. Mana taknya, kan sifat semulajadi lelaki ni lebih agresif berbanding perempuan.

Lelaki remaja lebih ramai tiada teruna, berbanding perempuan tiada dara.

Apa pun kebenarannya. Samada korang nak terima pasangan berzina untuk jadi teman hidup korang atau tak, terpulangla pada diri sendiri. Buat la pilihan yang bijak. Jangan menyesal kemudian hari sudah la yek.

Sebelum korang tanya. Baik aku bagitau awal-awal. AKU MASIH TERUNA. Ngehh..!!
Read On

Contact Lens Cair (Melt) Kat Mata Masa BBQ?? WTFishcake??

21 comments 13 October 2011
A 21 year old guy had worn a pair of contact lenses during a barbecue party.(An event or meal at which food is cooked outdoors over an open grill or fire). While barbecuing he stared at the fire charcoals continuously for 2-3 minutes. After a few minutes, he started to scream for help and moved rapidly, jumping up and down. No one in the party knew why he was doing this?

Then he admitted into the Hospital, the doctor said he'll be blind permanently because of the contact lenses that he had worn. Contact lenses are made by plastics, and the heat from the charcoal melted his contact lenses.

DO NOT WEAR CONTACT LENSES WHERE OVERHEATING AND FLAMES ARE CONCERNED.... OR WHILE COOKING...!

Haha, adoii. Aku nak tergelak bila baca berita macam ni. Ops, sori. Aku dah tergelak pn sebenarnya. Wakaka..

Dan aku kesian jugak kat mereka-mereka yang SHARE news ni. Pantang betul nampak berita camni. Mesti nak tolong sebarkan tanpa usul periksa.

Dan tak lupa kepada bloggers. Mesti tak lepaskan peluang ni untuk tulis kat blog. Tolong jugak sebarkan benda ni. Blogger oh blogger..

OK. Korang mungkin tak rasa kelakar, sebab korang bukan pengguna contact lens. Aku dah bertahun guna contact lens. Dan, dah berkali-kali BBQ dgn lens kat mata.

Meh aku bagitau awal-awal. Contact lens takkan cair dgn haba daripada BBQ. Melainkan korang letakkan mata korang direct kat api BBQ tu. Tapi, ada ke orang sengal yang nak buat camtu? Kahkah..

Aku bukan cakap kosong. Berita ni pun dah terbukti khabar angin palsu (hoax) semata-mata. Meh baca kat sini - http://www.hoax-slayer.com/melted-contact-lens-bbq.shtml

Oleh tu tolong ye semua. Kalau dapat news yang agak pelik macam ni. Jangan terus share. Selidik dulu sejauh mana kebenarannya. Orait?
Read On

2 Tahun Tak Format Laptop. Apa Rahsianya?

23 comments 12 October 2011

Yess.. Rekod terbaru aku. Buat pertama kalinya, dah 2 tahun laptop aku ni tak diformat. Padahal hari-hari aku online, laptop connect ke internet.

Biasanya kurang setahun, laptop aku mesti diformat. Masalah serangan virus, sistem windows lembab, dan sebagainya.

Nak tau rahsianya? Aku amalkan DUA benda ni je.

1. Guna antivirus versi Internet Security

Tak kisah la korang guna antivirus brand apa. Tapi pastikan ianya versi "Internet Security". Pastu, pastikan antivirus korang tu diupdate setiap hari (biasanya automatic update). Pastikan jugak korang scan komputer korang sekurang-kurangnya SEMINGGU SEKALI.


2. Jalankan sistem maintenance

Bagi memastikan operation sistem bagi komputer korang sentiasa tersusun, dan tak menyebabkan komputer korang jadi berat, Pastikan korang buat maintenance sekurang-kurangnya SEMINGGU SEKALI. Software yang aku gunakan untuk maintenance laptop aku adalah Tune Up Utilities.


Itu je tips komputer dari aku untuk kali ni. Selamat mencuba yek semua. Lihat sini untuk ketahui Cara-cara atasi komputer yang lembab.
Read On

Jom Join HIMPUN - Selamatkan Akidah Umat - 22 Oktober 2011

6 comments 11 October 2011
KUALA LUMPUR: Satu perhimpunan dinamakan Himpunan Sejuta Umat (Himpun), anjuran pertubuhan dan badan bukan kerajaan (NGO) akan diadakan sebagai membantah isu percubaan memurtadkan umat Islam oleh pihak tertentu di negara ini.

Simbolik kepada acara itu ialah perhimpunan berskala besar lebih 1,000 NGO yang mewakili umat Islam bertempat di Stadium Shah Alam, dijadualkan 22 Oktober ini. Berita penuh [ di sini ]



Website rasmi HIMPUN - http://www.himpun.org


Bagi aku, HIMPUN ni platform terbaik kita meluahkan rasa benci kita terhadap usaha orang kristian dalam memurtadkan umat islam di negara kita ni.

Kalau takde aral melintang, kemungkinan besar aku akan join perhimpunan ni. Korang semua pun kalau free time ni, jom la sama2 kita meramaikan HIMPUN ni.

Mesti ada antara korang yang berfikir camni:


"Ala, berhimpun dalam stadium je kot. Bukan diorang dengar pun. Buat apa nak sertai. Buang masa je."


Meh aku bagitau korang. Kekuatan sesuatu pertubuhan terletak pada bilangan pengikutnya. Bila ramai sertai, usaha yang kita buat tu akan nampak lebih serius. Dan menunjukkan sokongannya juga kuat.

Bila media laporkan tentang perhimpunan ni, disertakan dengan gambar peserta yang ramai. Sedikit sebanyak akan menakutkan mubaligh Kristian, yang merasakan kita (umat Islam) kat negara ni tak berani nak memerangi diorang.

Oleh tu, aku seru kepada semua. Kalau pun korang tak nak sertai, tolong jangan merendahkan HIMPUN ni yek. Dan tolong jugak bagitau kat kawan-kawan yang lain tentang hal ni. Terima kasih kalian. =)
Read On

Semua Blogger Adalah Retis. Setuju Atau Tak??

39 comments 05 October 2011

Bahasa sekarang ni pelik-pelik. Asal sorang blogger tu blog dia meletop sket je, orang cop dia blogger retis. Retis tu apa pulak? Adess..

Yang aku tau la. Retis tu berasal daripada perkataan "artis". Dengan peredaran masa, ditambah bahasa manja + perosak bahasa. Maka, lahirlah istilah "retis" tu. Yang kebiasaannya merujuk kepada orang terkenal.


Tapi, menurut blogger Alepridz pulak, definisi artis bermaksud 'orang yang berkarya, berseni'. Pelukis, pembuat kraftangan, penyajak, penyair semua ni melibatkan seni. So, sebenarnya golongan ni pun termasuk dalam artis jugak.

Tapi, kenapa la yek. Asal artis je mesti kita teringatkan pelakon dan penyanyi kan?

Takpe. Tu small matter je. Soalan aku, korang setuju tak kalau aku cakap, korang (blogger) semua pun sebenarnya adalah retis?

Korang ada blog. Korang menulis entri, berkarya melalui tulisan. Ada yang melukis, doodle, buat video dan sebagainya. Pelbagai seni yang lahir dalam blog korang.

So, tak salah la kalau korang sebagai blogger ni dipanggil "retis" kan? Ngehh..

Ketahuilah, sebagai blogger, sebenarnya korang jauh lebih bernilai daripada artis-artis yang dok terkinja-kinja menari, menyanyi atas pentas tu.

Diorang menambahkan maksiat. Tapi, korang mampu berdakwah, atau menggerakkan hati orang lain melalui karya korang dalam blog masing-masing.

Pilihlah jalan yang terbaik dalam berkarya menerusi blog. Ingat pesan aku ni. Blog paling baik adalah blog yang dapat bagi manfaat kat orang lain.

Akhir kata, selamat menjadi RETIS ye blogger sekalian. Ahaks...

Baca entri ni jugak - Apa itu RETIS??
Read On

Lolz, Kata Undi Rahsia. Tapi..

13 comments

Semalam aku dapat panggilan telefon dari Merdeka Center. Katanya, dia nak buat survey tentang keadaan politik kat sekitar selangor.

Pergh, punya la lama survey tu. Banyak soalan kena jawab. Nasib baik la surveyor tu perempuan. Setengah jam punya survey pon tak terasa sangat. Kehkeh..=p

Soalan awal-awal pasal keadaan negeri selangor. Survey tu lebih kepada nak tau samada rakyat puas hati dengan pentadbiran parti sekarang atau tak. Yang tu aku tak keberatan lagi nak jawab.

Tiba-tiba, dah penghujung survey tu. Boleh pulak dia tanya camni:


"Parti mana yang anda akan hantar untuk mewakili parlimen di kawasan anda untuk pilihanraya umum yang akan datang?"


Lolz.. Soalan apekah? Kata undi rahsia. Tapi, survey ni jelas-jelas nak tau parti mana yang akan kita undi nanti.

Mungkin memang ni sebenarnya agenda survey ni dibuat kot. Untuk "project" parti mana yang akan menang untuk pilihanraya umum yang akan datang.

Sebelum aku jawab soalan tu, aku gelak dulu. Pastu aku cakap:


"Tak payah la jawab soalan ni ye. Biarlah rahsia"


Pergh, mana bleh camni. Undi rahsia beb. Kalau dah tau seseorang tu nak undi apa untuk pilihanraya nanti, macam-macam benda yang boleh dilakukan. Mengugut, rasuah, hantar pengundi hantu, dan sebagainya.

Oleh tu, kalau korang pun dapat panggilan telefon macam ni. Soalan last tu korang jangan la jawab yek. Sekian..
Read On

Blogger Perempuan Lebih Ramai Daripada Lelaki. Benar Atau Mitos Semata-mata??

16 comments 04 October 2011
Korang rasa, antara lelaki dan perempuan. Mana yang lebih ramai jadi blogger?

Aku sendiri pun tiada jawapan yang betul-betul tepat. Tapi, aku rasa blogger perempuan lebih ramai berbanding lelaki.


Alasan aku kata perempuan lebih ramai:

1. Follower lebih banyak perempuan

Aku selalu perhatikan follower aku. Biasanya dalam 10 orang follower, hanya DUA daripadanya adalah lelaki. Dan selebihnya perempuan. Walaupun tak semua yang follow adalah blogger. Tapi, most of them adalah blogger.


2. Komentar lelaki kureng

Dalam setiap entri aku, biasanya komentar perempuan lebih banyak berbanding lelaki. Dan aku perasan, kat mana-mana blog pun. Memang biasanya pun komentar perempuan jugak yang memonopoli.


3. Lebih ramai blogger perempuan join contest/segmen

Cuba tengok penyertaan untuk contest ataupun segmen. Kebiasaannya, penyertaan daripada perempuan lebih banyak kan? Adakah ni bermakna blogger lelaki memang sikit? Ataupun lelaki memang malas nak join contest/segmen ni?


Kalau mengikut logik, memang perempuan lebih banyak benda yang diorang nak ceritakan. Sikit punya hal pun semua nak tulis kat blog. Berbeza dengan lelaki, hal personal biasa simpan dalam hati je. Mungkin sebab ni jugak la blogger perempuan lebih ramai daripada lelaki. Tak gitu? =p
Read On

Tips Hilangkan Sedu Dengan Cepat (Terbukti Berkesan)

69 comments 03 October 2011
Sedu, orang putih panggil "hiccup". Kadang-kadang, tengah seronok kita borak-borak dengan kawan, tiba-tiba kita 'Hik, hik', tersedu. Grr, sangat la irritating kan?

Malah, sampai ada pulak yang dok menyumpah pulak sedu tu.


"Bodoh betul la sedu ni. Time aku tengah memerut ni pulak dia nak muncul" - Rekaan semata-mata


Dan, macam2 cara manusia ni nak hilangkan sedu. Ada yang tahan nafas, minum air, ketuk2 dada. Ada jugak yang sampai dok menonggeng. Frust sebab sedu tak hilang-hilang. Haha.. Kesian.

Dulu aku pernah baca kat satu majalah. Katanya, sedu dapat dihentikan dengan meningkatkan kandungan karbon dioksida dalam badan kita.

Hm, macam mana tu ek?

Tahan nafas salah satu caranya. Tapi, tak berapa efektif. Cara lebih berkesan, korang ambik paper bag (atau plastic bag), pastu bernafas dalam tu.

Ala, macam orang hisap gam tu. Ahaks..

Dengan cara ni, kandungan karbon dioksida dalam badan kita dapat ditingkatkan, dan sedu pun dapat dihilangkan dengan cepat.

Aku dah bertahun amalkan cara ni. Memang terbukti, beberapa minit je sedu hilang. Kalau korang tak percaya, korang boleh try sendiri. Goodluck..=)
Read On

Bahayanya Jadi Orang Tengah (Matchmaker)

18 comments 02 October 2011
Korang tau matchmaker tu apa? Tak tau? Ala, matchmaker tu orang tengah yang jadi punca perkenalan, ataupun orang yang jadi pemangkin percintaan satu pasangan.

Benda ni biasa berlaku. Korang dengan kawan korang pun pernah kan? Masing-masing nak jadi matchmaker, nak negndeng-ngendengkan antara dua kawan dia.

Nak jadi matchmaker ni bukan tak boleh. Tapi, bahaya. Sebab, jika dua orang yang bercinta tu buat maksiat. Korang pun akan terima saham dosa jugak.


"Aku suka la tengok XXX dengan YYY. Kalau diorang bercinta mesti sweet je kan. Waahh. Nanti aku cuba buat sampai diorang bercinta. Hehehe.." - contoh matchmaker minta pelempang.


Nak jadi matchmaker biarlah untuk mereka yang benar-benar serius nak berkahwin je. Jangan korang memandai nak satukan dua hati yang jelas-jelas takde komitmen nak mendirikan rumahtangga. Dikhuatiri diorang buat maksiat pulak. Tak pasal-pasal korang kena menjawab kat akhirat nanti.

So, hati-hati ye semua. Kalau boleh, tak usah la sebok-sebok nak mengendeng-ngendengkan orang. Takde kerja lain ke ape?? =p
Read On
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...